Naturalna płukanka do włosów z rabarbaru. Przepis

Kto z nas nie lubi kompotu i ciasta z rabarbarem. Pychota! Amatorów tych wiosennych przysmaków jest wielu. Nie każdy jednak wie, że rabarbar oprócz walorów kulinarnych, ma też cenne właściwości, które można z powodzeniem wykorzystać w kosmetyce naturalnej. Przykładem jest naturalna płukanka z rabarbaru do włosów.

Rabarbar to cenne źródło błonnika, dzięki czemu działa odtruwająco, odtłuszczająco, likwiduje zbyt wolną pracę jelit, usuwa zaparcia. Wiąże również tłuszcze, dzięki czemu wspomaga proces odchudzania (to cenna informacja dla wszystkich chcących być „fit”). W medycynie właśnie rabarbar często stanowi dodatek do naturalnych środków przeczyszczających.

Rabarbar w kosmetyce naturalnej

Rabarbar można również wykorzystać w kosmetyce naturalnej. Warto o tym pomyśleć, bo to prawdziwa skarbnica witamin: B1, B3 (PP), B5, B9, C, E, K. Dostarcza również wielu składników mineralnych: wapnia, magnezu, manganu, potasu, sodu i fosforu.

Kosmetyki z rabarbarem odmładzają, wzmacniają, dodają blasku i rozjaśniają kolor włosów.

Rozjaśniająca płukanka z rabarbaru

Oto sprawdzony przepis na rozjaśniającą płukankę do włosów z rabarbaru. Zrób koniecznie, gdy Twoje włosy pozbawione są koloru i połysku.

Potrzebujesz:

  • 4 średniej wielkości świeże łodygi rabarbaru (około 150-200 g),
  • 2,5 szklanki wody lub białego wina.

4 średniej wielkości świeże łodygi rabarbaru (około 150-200 g) zalej 2,5 szklankami (około pół litra) wody lub białego wina. Gotuj na małym ogniu przez pół godziny. Przecedź. Połową wywaru polej włosy i pozostaw na minimum kwadrans. Do wywaru możesz także dodać trochę białej glinki, by powstała gęsta pasta i w ten sposób możesz ją nałożyć na włosy.

rabarbar
rabarbar

Zabieg najlepiej przeprowadź na wcześniej umytych włosach. Pozostaw płukankę lub pastę, rozpoczynając od 15 minut. Sukcesywnie, przy kolejnych zabiegach kurację wydłużaj, aż do godziny. Powyższa proporcja starczy na 2-3 rabarbarowe płukanki w zależności od długości włosów.

Nadmiar płukanki przechowuj w lodówce maksymalnie przez kilka dni.

Płukankę możesz z powodzeniem stosować przez cały rabarbarowy sezon. Używając ją regularnie, rozjaśnisz jasne i siwe włosy oraz nadasz im blasku.

Przepis pochodzi z książki ABC Kosmetyki naturalnej t. II warzywa