Teraz czytasz...
płukanka dyniowa do włosów (przepis)
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

płukanka dyniowa do włosów (przepis)

Dyniowa płukanka do włosów poprawi kondycję, wzmocni, nada blasku i puszystości naszym włosom. Pozwoli także wykorzystać wyrzucane zazwyczaj starte dyniowe skórki. Sprawdźcie przepis

Sezon dyniowy w pełni. Podczas przygotowywania ulubionych kulinarnych smakołyków z dyni np. zupy dyniowej, zostaje duża ilość niepotrzebnej startej dyniowej skórki, niekiedy z miąższem, (zazwyczaj, gdy używamy odmiany innej niż Hokkaido). Wtedy warto z odpadów dyniowych przygotować naturalna płukankę do włosów.

Naturalna dyniowa płukanka poprawi kondycję, wzmocni, nada blasku i puszystości naszym włosom. Jak ją przygotować?

Naturalna płukanka dyniowa – przepis

Skórki wraz z miąższem wystarczy zmielić lub pokroić na drobno i zalać zimną wodą w proporcji 1 część dyni do 3 części wody. Odstawić na jakiś czas i następnie gotować na małym ogniu przez około pół godziny. Płukankę przecedzić, wychłodzić i używać do płukania wcześniej umytych włosów.

Większą ilość płukanki można przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni.

Zobacz także

widok z góry na szampon w kostce

Gdy nasze włosy są bardzo suche można wzbogacić płukankę kilkoma kroplami oleju lnianego lub oliwą z oliwek. Można także dolać kilka kropli świeżego soku z cytryny lub octu winnego jabłkowego.

Dyniowa płukanka sprawi, że włosy będą delikatne, miękkie i dobrze odżywione.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.