Żywność ekologiczna jest autentyczna – co to znaczy?

Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem. Autentyczną nie jest żywność wyprodukowana metodami niszczącymi jej strukturę i naturalną witalność, ani żywność zawierająca duże ilości związków syntetycznych, sztucznych, nienaturalnych, ani żywność wysoko przetworzona tylko z wyglądu przypominająca naturalne produkty.

 

Każde przetwarzanie i utrwalanie żywności, czy zwykłe przygotowanie potraw można by uznać za niszczenie autentyczności żywności. Zniszczona zostaje przecież struktura produktów oraz zmieniony skład i smak. W pewnym stopniu tak jest, ale bez gotowania czy pieczenia nie byłoby przecież całej sztuki kulinarnej. Bez utrwalania nie moglibyśmy w bezpieczny sposób przechowywać pokarmów, bez przetwórstwa nie mielibyśmy rozmaitości żywności. Istnieje jednak pewna granica, granica wyznaczona przez kulturę produkcji i spożycia żywności. Jej przekroczenie każe się zastanowić czy jest to jeszcze autentyczna żywność czy już produkt przemysłowy.
Zgodnie z prawami natury
 
Żywność ekologiczna wiąże się z naturalnym procesem wytwarzania, związanym z przyrodą i dbającym o naturalną witalność żywności i jej wysoką wartość odżywczą. W ekologicznej uprawie warzyw, owoców, ziół, zbóż i innych produktów promuje się naturalne procesy produkcji, podczas gdy większość dostępnej na rynku żywności, produkowana jest z użyciem nawozów sztucznych i syntetycznych oraz szkodliwych dla zdrowia chemicznych środków ochrony roślin.

Z poszanowaniem roślin i zwierząt

Techniki genetycznych modyfikacji roślin, w których wprowadza się w niekontrolowany sposób obce geny, dostarcza nam tylko na pozór identyczną żywność. Rolnictwo ekologiczne jest przeciwne GMO. W konwencjonalnej produkcji zwierzęcej codziennymi praktykami są nienaturalne żywienie, stosowanie pasz z chemicznymi dodatkami, nadmierne stosowanie antybiotyków, intensyfikacja produkcji przez różne stymulatory wzrostu. Zdrowie i dobrostan zwierząt nie ma priorytetu, producenci nastawiają się na jak najszybszą produkcję i wzrost zwierząt. Często traktuje się zwierzęta jako fabryki do produkcji mleka czy jaj, zwierzęta uśmiercane są gdy stracą swoją wydajność i zdrowie. W rolnictwie ekologicznym większość z powyższych technik jest zabronionych, zwraca się uwagę na jakość, skład i pochodzenie pasz, dba się o naturalne zachowania, zdrowie i dobrostan zwierząt, promuje naturalny rozwój i wzrost zwierząt. W przypadku krów mlecznych i drobiu nieśnego docenia się długość życia zwierząt. Krowa z ekologicznego chowu, która daje mniej mleka na raz, przez swoje 3 lub 4 krotne dłuższe życie dostarcza więcej mleka w porównania do niejednej krowy z chowu konwencjonalnego.

Bez chemicznych dodatków

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

 

Obecnie w konwencjonalnym przetwórstwie stosuje się liczne, mniej lub bardziej sztuczne i syntetyczne dodatki do żywności. Wiele składników jest wysoko przetworzonych. Żywność jest rafinowana i pozbawiona wielu składników odżywczych. Umożliwia to przygotowanie żywności, która z wyglądu przypomina żywność tradycyjną, a tak naprawdę jest tylko swego rodzaju podróbką pozbawioną wielu składników odżywczych. W rolnictwie ekologicznym dopuszczona jest niewielka ilość dodatków do żywności, głównie aromaty, substancje zagęszczające i kwasy organiczne. Mimo tego wielu ekologicznych producentów celowo ich nie stosuje, i stara się wytwarzać żywność o wysokiej jakości, z prawdziwie naturalnych składników odżywczych.
Andrzej Szeremeta

Brak postów do wyświetlenia