Żywność ekologiczna coraz popularniejsza w…Chinach

Żywność ekologiczna cieszy się coraz większym zainteresowaniem chińskich konsumentów – podaje dziennik China Daily.

Do tej pory Chiny postrzegane były przede wszystkim jako ogromny dostawca surowców ekologicznych. Sytuacja jednak się zmienia – w Państwie Środka powstaje rynek wewnętrzny.

Według informacji uzyskanych przez China Daily od Ursuli Chen z Amerykańskiego Biura Handlu Rolnego (United States Agricultural Trade Office ) w Guangzhou niemal wszystkie działające w Chinach supermarkety podwoiły przestrzeń, na której oferowana jest certyfikowana żywność ekologiczna.

W Chinach jest obecnie dwa razy więcej konsumentów żywności ekologicznej niż w Japonii. Według szacunków rządu, rynek wart jest 10 miliardów juanów czyli około 1,5 miliarda $. W ciągu ostatnich lat zwiększył się czterokrotnie.

Przeczytaj także: Ekologiczne warzywa i owoce coraz popularniejsze w USA

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Chiny są trzecim krajem na  świecie (Za Australią i Argentyną), jeżeli chodzi o powierzchnię upraw ekologicznych. W 2000 roku znajdowały się na 45 pozycji w tym rankingu.

Śledź informacje dotyczące handlu żywnością ekologiczną. Polecamy dział: BIO HANDEL

Źródła: China Daily / Oneco.biofach.com



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Brak postów do wyświetlenia