Żywność ekologiczna będzie serwowana na Igrzyskach w Londynie

Jak największe wykorzystywanie żywności ekologicznej w cateringu igrzysk – tak brzmią oficjalne założenia Komitetu Organizacyjnego Igrzysk Olimpijskich w Londynie, które odbędą się w 2012 roku.

 

Komitet Organizacyjny Igrzysk Olimpijskich w Londynie w 2012 roku zobowiązał się do przestrzegania ścisłych zasad związanych z jakością i pochodzeniem żywności. Stworzone zostały kryteria zakupu żywności, które mają ambicję wykorzystania żywności ekologicznej, wtedy gdy „jest dostępna w wystarczających ilościach i po akceptowalnych kosztach”.

To bardzo duża szansa dla brytyjskich producentów żywności ekologicznej, niemniej jednak podkreślają oni, że potrzebują konkretnych informacjami o zainteresowaniu żywnością ekologiczną.

Samo zaspokojenie zapotrzebowania na mleko wymaga dostarczenia 75000 litrów. John Matthews, szef zespołu zajmującego się wyżywieniem ma nadzieję, że uda się dostarczyć na imprezę mleko ekologiczne.

– Nie można po prostu zacząć produkować więcej mleka ekologicznego tylko dlatego, że zaczynają się Igrzyska Olimpijskie. Musimy poznać szczegóły jak najszybciej – podkreśla jednak Finn Cottle odpowiedzialny za sprzedaż w Soil Association.

W tym miejscu warto dodać, że promocja żywności ekologicznej będzie stanowić istotny element cateringu najważniejszych, światowych zawodów sportowych, które odbędą się w najbliższych latach. Organizatorzy Mistrzostw Świata 2014 (Brazylia) oraz letnich Igrzysk Olimpijskich 2012 i 2016 (Londyn, Rio de Janeiro) zapowiadają, że przy okazji mega imprez  promować zrównoważony rozwój i wykorzystywać żywność ekologiczną oraz produkty Fair Trade.

Przeczytaj więcej na ten temat: Ekożywność na igrzyskach olimpijskich i mundialu


A co z Euro 2012 w Polsce?

 

źródło: bio – info.cz


Chcesz być na bieżąco z BIO? Zapisz się na nasz newsletter (u dołu po lewej stronie)
lub sprawdź nasze profile na portalach społecznościowych Facebook i Twitter!     

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym