Żywność eko we Francji – śmiałe założenia programu „Ambition Bio 2017“

Podwojenie gruntów rolnych objętych ekologiczną certyfikacją, zwiększenie popytu na żywność eko – opublikowany we Francji dokument Ambition Bio 2017 precyzuje w jaki sposób te cele zostaną osiągnięte.

W czerwcu 2013 roku w dniu inauguracji Tygodnia Ekologicznego, francuski minister rolnictwa przedstawił program na przyszłość „Ambition Bio 2017“ poświęcony rozwojowi sektora ekologicznego.

W latach 2007 – 2012 wielkość powierzchni gruntów rolnych uprawianych metodami ekologicznymi we Francji uległa prawie podwojeniu z 557.000 do ponad 1 mln ha. Aktualnie w regionie Provence-Alpes-Côte d’Azur metodami ekologicznymi uprawianych jest 13 % powierzchni gruntów rolnych. Do końca roku 2017 planuje się,  podobnie jak w ciągu ubiegłych pięciu lat, podwojenie powierzchni gruntów rolnych uprawianych metodami ekologicznymi i dalszy wzrost krajowego popytu na ekologiczne artykuły spożywcze.

Zgodnie z danymi udostępnionymi przezz Agence Bio, Montreuil-Sous-Bois (Francja) w latach 2007-2012 zanotowano ponad podwójny wzrost liczby ekologicznych gospodarstw rolnych z 12.000 do 24.500. Pozytywny rozwój zanotowano również w sektorze przetwórstwa i handlu z 6.400 do 12.300. Obroty handlu ekologicznymi artykułami zwiększyły się z 2 mld do 4,1 mld  euro.  Francuska gastronomia cieszy się nie tylko wielkim uznaniem na całym świecie, lecz również od lat notuje się wzrost udziału produktów ekologicznych w usługach cateringu zewnętrznego w wysokości 7 % do  169 mln euro.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Dokument “Ambition Bio 2017” pobrać można ze stron francuskiego Ministerstwa Rolnictwa

Źródło: komunikat prasowy Targów Bio Fach

Brak postów do wyświetlenia