Zupa mus z eko buraków i ziemniaków

Składniki:
5 średnich buraków bio
6-8 ziemniaków bio
1 cebula bio
3-4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy organicznej
kostka warzywna bio
300 ml wody z małosolnych/kiszonych ogórków bio
przyprawy bio: sól, pieprz czarny, cayenne

 

 

Sposób przygotowania:

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     
Warzywa obieramy ze skóry, myjemy i gotujemy – oddzielnie pokrojone w kostkę buraki, zalane 2 litrami wody, wespół z cebulą, oddzielnie ziemniaki (które wstawiamy nieco później – ponieważ potrzebują mniej czasu niż buraki). Do gotujących się na średnim ogniu buraków dodajemy kostkę warzywną i olej rzepakowy– jak zaczną mięknąć, dolewamy wodę z małosolnych ogórków, gotujemy jeszcze kilka minut i dodajemy ugotowane ziemniaki.

Doprawiamy do smaku – „blenderujemy” tak, aby powstał mus.

Zupa jest bardzo pożywna, lekkostrawna i aromatyczna (dzięki wodzie z ogórków – posmak kopru, nuta chrzanu i czosnku, jak i np. liści czarnej porzeczki – są subtelnie wyczuwalne), – warto poświęcić trochę czasu. przygotować i wypróbować.

Smacznego!

SMACZNEGO!

Autorka przepisu: Agnieszka Szeffler Grudkowska

Przyślij nam swój przepis! redakcja@biokurier.pl 


[Wróć do spisu Eko zup] | [Wróć do spisu przepisów ]


Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl

 


Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)

Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!

 

Brak postów do wyświetlenia