Zrównoważony catering w Wielkiej Brytani coraz popularniejszy

300 000 świeżych i zdrowe posiłków opatrzonych logo Food for Life Catering Mark serwowanych jest każdego dnia w Anglii i Szkocji. Stowarzyszenie to przekonuje kolejne placówki do serwowania żywności lokalnej, sezonowej i ekologicznej.

 

Food For Life to rodzaj certyfikatu i wyróżnienia jaki brytyjska organizacja promująca rolnictwo ekologiczne, Soil Association przyznaje punktom zbiorowego żywienia i firmom cateringowym jako dowód zrównoważonej polityki w zakresie pozyskiwania oferowanej żywności.

 

Większość posiłków firmowanych przez Catering Mark serwowanych jest w szkołach, ale żywność taka dostępna jest również w szpitalach, żłobkach, uniwersytetach, a nawet klubach piłkarskich.

 

Członkowie Food for Life przekonują, że osiągnięcie 300000 posiłków odzwierciedla rosnący popyt ze strony konsumentów i dowodzi pozytywnego wpływu na na zdrowie, poziom energii i koncentracji, szczególnie dla dzieci.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Spływające z całej Anglii dane wskazują także, że uzyskanie Food for Life Catering Mark pomaga również w odniesieniu sukcesu komercyjnego.

 

Coraz większe zainteresowanie inicjatywą Food For Life Catering wykazują przedszkola. Rodzice coraz częściej wymagają potwierdzenia, że jedzenie jest podawane do swoich dzieci jest wysokiej jakości. Przy tej okazji zachęcamy także do przeczytania o polskiej inicjatywie “Zdrowy przedszkolak”.

Podobnie w szkolnictwie wyższym, studenci domagają się dowodów, że ich uczelnie zobowiązały się do zrównoważonego rozwoju i ochrony środowiska.

Jak działa znak Food For Life? Organizacja przyznaje rozróżnia trzy kategorie certyfikacji (brązowa to najmniejsze wymagania, złota najwyższe).

Kategoria brązowa

  • posiłki nie zawierają niepożądanych dodatków do żywności lub uwodornione tłuszcze
  •  75% świeżych potraw
  • Mięso pochodzi z ferm, które spełniają standardy opieki UK
  • jaja od kur wolnowybiegowych
  • menu sezonowe
  • szkolenia dla wszystkich pracowników gastronomii
  • nie są wykorzystywane składniki GMO

Kategoria srebrna

  • oprócz kryteriów z brązu:
  • szeroka oferta produktów lokalnych, ekologicznych i sprawiedliwego handlu
  • kurczak, jaja i produkty wieprzowe ze źródeł, które spełniają wysokie standardy w zakresie dobrostanu lub żywności ekologicznej (10% produktów powinno pochodzić z gospodarstw ekologicznych)
  • ryby z „czarnej” listy Marine Conservation Society nie są serwowane
  • dostępność informacji, o tym skąd pochodzi żywność’

Kategoria złota

  • oprócz brązu i srebra kryteria:
  • co najmniej 30% składników to żywność ekologiczna (lub certyfikat Marine Stewardship Council ryb)
  • co najmniej 50% składników mus być produkowanych na miejscu
  • mięso ekologiczne, produkty mleczne i jaja są podawane, co osiągnąć najwyższe standardy dobrostanu
  • szeroka promocja dań bezmięsnych


(fot.: sxc.hu)

 

Organizacja stawia na stopniowe „przestawianie” serwowanej żywności. To na pewno dużo łatwiejsze posunięcie niż radykalne ruchy. Wszystkie punkty, które decydują się „wejść” w ruch Food For Life Catering otrzymują także od Soil Association wsparcie promocyjne i komunikacyjne.

Przeczytaj więcej na temat EKOCATERING w Biokurierze!

Więcej informacji na temat Food For Life w j. angielskim dostępnych jest na stronie Soil Association

Źródło: organic – market.info / Soil Association

Cotygodniowa porcja BioInformacji do Twojej skrzynki e-mailowej – zapisz się na nasz newsletter (lewy dolny róg strony)

[if !supportLineBreakNewLine]–>
<!–[endif]–>

Udostępnij artykuł:


Brak postów do wyświetlenia