Teraz czytasz...
Ziarniste „kwadraciki”
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Ziarniste „kwadraciki”

Składniki:
100 g nasion sezamu
100 g nasion siemienia lnianego
100 g pestek słonecznika
100 g pestek z dyni
200 g amarantusa ekspandowanego
100 g płynnego miodu

 

Sposób przygotowania:

Nasiona sezamu, siemienia lnianego, słonecznika i dyni wsypujemy na rozgrzaną patelnię i prażymy przez kilka minut na małym ogniu. Uprażone, ciepłe nasiona przesypujemy do miski, lekko schładzamy, dodajemy amarantus, mieszamy i zalewamy dowolnym płynnym miodem. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy na deskę lub stół wyłożony papierem do pieczenia. Rozcieramy masę wałkiem lub łyżką aby powstał gładki, centymetrowy placek. Gdy przestygnie i się sklei, kroimy go nożem na małe kwadraciki (ja kroiłam okrągłym nożem do pizzy, poszło szybko i sprawnie).
Domowe ziarniste kwadraciki są pyszne w smaku – delikatnie słodkie i chrupiące, a przede wszystkim bardzo odżywcze, dają dużo energii w jesienno-ziomowy czas. Polecam jako zdrową przekąskę dla dorosłych i dla małych dzieci – mój 1,5 roczny synek je uwielbia.

Zdjęcie i przepis: Magdalena Przybylak-Zdanowicz

autorka przepisu: Magdalena Przybylak – Zdanowicz


Czy wiesz że…
Klikając na poniższe TAGI można uzyskać spis potraw z wykorzystaniem danego produktu oraz informacje na jego temat!

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.