Ziarniste babeczki w bio czekoladzie są delikatnie słodkie i chrupiące. To zdrowa, energetyczna przekąska dla dorosłych i dla dzieci.
Składniki:
Ok. 100 g suszonej żurawiny
Ok. 100 g orzechów włoskich – wyłuskanych
5 łyżek słonecznika – wyłuskanego
5 łyżek pestek dyni – wyłuskanych
3 łyżki siemienia lnianego
1 łyżka sezamu – niełuskanego
7 łyżek ekspandowanej kaszy jaglanej
200 g gorzkiej czekolady
20 g masła
2 łyżki ulubionego miodu
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej patelni uprażyć ziarna: słonecznika, dyni, siemienia lnianego i sezamu. Delikatnie mieszać, bo lubią strzelać i skakać po całej kuchni. W rondelku, na małym ogniu lub w kąpieli wodnej, rozpuścić masło i dodać do niego kawałki gorzkiej czekolady.
Delikatnie mieszać aż składniki dobrze się rozpuszczą i posłodzić miodem, ponownie wymieszać. Wyłączyć gaz i wsypać do płynnej czekolady orzechy, żurawinę, a na końcu prażone ziarna i ekspandowaną kaszę jaglaną. Całość delikatnie wymieszać, by wszystko oblało się czekoladą.
Lekko ciepłą mieszankę przekładać łyżeczką do małych papierowych papilotek – na jedną porcję wchodzi około 1,5 -2 łyżeczki ziarnistej masy. Babeczki ułożyć na talerzu i schłodzić przed podaniem przez około 1 h w lodówce, by czekolada stężała.
Kuleczki można również przygotować z migdałami, ulubionymi orzechami, wiórkami kokosowymi, bakaliami lub całą gamą ekspandowanych ziaren.
Tekst, zdjęcie, wykonanie: Magdalena Przybylak-Zdanowicz