Teraz czytasz...
Jaglanka z owocami [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Jaglanka z owocami [przepis]

Katarzyna Kosmala
jaglanka kasza jaglana z owocami
Jaglanka przygotowana, a jakże!, z kaszy jaglanej, to ciekawa opcja na śniadanie dla całej rodziny. Przygotujesz ją bardzo szybko, modyfikując jej smak ulubionymi dodatkami. Dlaczego warto włączyć ją do jadłospisu? I jaki jest sprawdzony przepis na jaglankę? Sprawdźcie!

Jaglanka na zdrowie!

O ile kasza jaglana znana jest wielu z nas, o tyle o jaglance zdążyliśmy zapomnieć. Dawniej przygotowywano ją na śniadanie, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, bo solidnie rozgrzewała i dodawała energii. Obecnie zapomniana i zastąpiona (niestety!) słodkimi płatkami śniadaniowymi (np. kukurydzianymi lub czekoladowymi), które wydają się być atrakcyjniejsze wizualnie dla dzieci. Ale czy jest na nie miejsce w zdrowej diecie? Na pewno nie…

Warto więc wrócić do cennej kaszy jaglanej, która nie bez powodu określana była królową kasz. A to dlatego, że jest bogatym źródłem witamin z grupy B, które wspierają układ nerwowy (m.in. poprawiają nastrój i łagodzą napięcie nerwowe). Dostarcza też witaminę E. Przygotowana z niej jaglanka obfituje w błonnik pokarmowy, jest więc sprzymierzeńcem szczupłej sylwetki. Jest lekkostrawna i na długo pozostawia uczucie sytości.

Przepis na jaglankę pochodzi z najnowszego numeru Biokuriera, który możesz przeczytać on-line. Jeśli wolisz wersję tradycyjną, polecamy prenumeratę indywidualną.

Dlaczego warto jeść jaglankę na śniadanie?

  • Jest zdrowa i pożywna.
  • Obecne w niej składniki wspierają odporność i minimalizują stan zapalny.
  • Działa rozgrzewająco (stąd dania z kaszą jaglaną szczególnie poleca się w chłodne dni).
  • W jej składzie są składniki pozytywnie wpływające na stan skóry, włosów i paznokci.
  • Nie zawiera glutenu.
  • Można ją ugotować na mleku, napoju roślinnym lub na wodzie.
  • Jej smak warto uzupełnić sezonowymi owocami, np. truskawkamimalinamiborówkami czy owocami jagodowymi (świeżymi lub w postaci musów), orzechami, żurawiną.

→ Wejdź na mamywsieci.pl i zobacz, jak ugotować kaszę mannę

Jak zrobić jaglankę?

Składniki:

  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 banany
  • kilka winogron
  • kiwi
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu (polecamy miód ekologiczny)

Sposób przygotowania:

  1. Mleko zagotuj i dodaj opłukaną kaszę jaglaną
  2. Gotuj ok. 25 min, często mieszając.
  3. Dodaj banany, miód i utrzyj blenderem.
  4. Przelej jaglankę do misek, dodaj pokrojone owoce i posyp cynamonem.

Jak ugotować kaszę jaglaną?

Przepisy na jaglankę są różne, niezmienny jest natomiast sposób gotowania kaszy. Warto pamiętać, że:

  • By kasza nie miała charakterystycznej goryczki, opłucz ją pod zimną wodą, a następnie przelej wrzątkiem.
  • Kaszę gotuj ok. 15-20 min.
  • Po wchłonięciu wody, wyłącz ogień i pozostaw pod przykryciem jeszcze na 10 min.
  • Jeśli chcesz uzyskać kaszę na sypko, raczej unikaj jej mieszania w trakcie gotowania. To zapobiegnie powstawaniu papki.

→ Przeczytaj również: Dieta wzmacniająca odporność

Czy kasza jaglana ma gluten?

Kasza jaglana to kasza ze zboża naturalnie bezglutenowego (prosa), nie zawiera więc glutenu. Taka jaglanka na śniadanie to zatem dobra opcja na początek dla każdego, również dla osób z nietolerancją glutenu lub celiakią.

Kasza jaglana: przepis nie tylko na śniadanie

Jagły mają uniwersalny smak, więc można je wykorzystać na wiele sposobów. Z ich dodatkiem zrobimy pyszny pasztet, np. pasztet warzywny, i paprykę faszerowaną. Polecamy również sałatkę z kaszą jaglaną do słoika, idealną do pracy na drugie śniadanie lub na podróż (podobnie jak koktajl borówkowy z kaszą).

Z jej dodatkiem można też zrobić deser, np. budyń lub sernik jaglany. Polecamy również kaszę mannę jaglaną oraz płatki jaglane.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.