Zakopane. W sierpniu V Europejskie Targi Produktów Regionalnych

Jak co roku w sierpniu na zakopiańskiej Dolnej Równi Krupowej swoje produkty zaprezentują producenci m.in żywności regionalnej z kraju oraz z zagranicy, będzie to doskonała okazja do zapoznania się z dziedzictwem kulinarnym różnych regionów Europy. Nie zabraknie również wyrobów rękodzieła ludowego czy charakterystycznego dla danego regionu.  

V Europejskie Targi Produktów Regionalnych odbywać się będą w dniach 10 -17 sierpnia 2014 w Zakopanem. – Zabiegamy o to, aby w czasie targów Zakopane stało się europejską stolicą tego co na naszym kontynencie jest najlepsze z produktów tradycyjnych i regionalnych. Chcemy pokazać, że bardzo często tuż obok nas wytwarzane są produkty wartościowe, o których jednak niewiele wiemy – mówi Ewa Czamańska, główny specjalista ds. Imprez Kulturalnych i Mediów z Tatrzańskiej Agencji  Rozwoju, Promocji i Kultury, która jest organizatorem wydarzenia.

Podczas Targów odbywa się: Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich, który otwiera barwny korowód, w którym uczestniczą bacowie, delegacje władz samorządowych, goście zaproszeni i tłumy turystów. Podczas festiwalu pokazana jest m.in. produkcja osypka, różne sposoby jego zastosowanie w kuchni. Odbywają się również zawody z udziałem baców oraz publiczności. „Próba smaku”, czyli konkurs na najlepszy oscypek, gdzie brane są pod uwagę: wielkość, kształt i kolor osypka, „Pucynie Oscypka”, „Dojenie i strzyżenie owiec” zawody dla baców, juhasów i honielników.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Przez cały czas trwania Festiwalu odbywają się występy zespołów regionalnych, degustacja potraw góralskich oraz oscypka, bundzu i żętycy. Nagrody przyznawane są przez komisję konkursową składającą się z baców, Starosty Tatrzańskiego, Inspektora weterynaryjnego, zaproszonych gości i publiczności. Podczas Targów przeprowadzany jest też konkurs „Na najlepszy produkt Europejskich Targów Produktów Regionalnych”.

Targom towarzyszyć będą występy zespołów regionalnych z zaprzyjaźnionych powiatów oraz zespoły góralskie.

W 2013 roku Europejskie Targi Produktów Regionalnych odwiedziło ponad 50 tysięcy osób. Biokurier jest partnerem medialnym wydarzenia.

Szczegółowy program:

ŚRODA, 12 sierpnia
10.00 – 14.30 KONFERENCJA INAUGURACYJNA – URZĄD MIASTA ZAKOPANE– SALA OBRAD:
„Działania na rzecz promocji, poprawy jakości i ochrony produktów tradycyjnych i regionalnych”

ŚRODA, 12 sierpnia – Dzień Włoski
DOLNA RÓWIEŃ KRUPOWA
11.00-11.30 Otwarcie terenu Targów, prezentacja dnia
11.00-18.00 Kampania ARR: „Trzy znaki Smaku”
12.00-18.00 Prezentacja regionów włoskich: Toskania , Veneto, Kampania, Marche, Lazio
12.30-14.00 Występ duetu muzycznego Lucky&Frank Maremma Blues (Włochy)
13.00-14.00 Prezentacja karczmy regionalnej „Szymkówka”
14.00-16.00 Warsztaty rękodzielnicze – bibułkarstwo – Zofia Majerczyk – Owczarek
15.00-15.30 Oficjalne otwarcie VI Europejskich Targów Produktów Regionalnych
15.00-16.30 Występy zespołów regionalnych: „Zespół im. Klimka Bachledy” i „Małe Klimki”
16.00-17.00 Seminarium– „Produkty tradycyjne Toskanii” – Loriano de Angelis
17.00-17.30 Występ zespołu regionalnego: „Sykowni” z Załucznego
17.00-17.30 Prezentacja i degustacja – „Five o`clock” – Firma „Łyczek herbaty”
20.00-21.45 Występ zespołu „JAZZGOT”

CZWARTEK,13 sierpnia- Dzień Jędrzejowski
DOLNA RÓWIEŃ KRUPOWA
11.00-11.30 Otwarcie terenu Targów, prezentacja dnia.
11.00-18.00 Kampania ARR: „Trzy znaki Smaku”
12.00-18.00 Dzień Powiatu Jędrzejowskiego – występ KGW „Korytniczanki”
12.30-13.00 Seminarium: „Program „Lider” – nowe perspektywy finansowe” – Maciej Szostak
13.00-15.00 Warsztaty rękodzielnicze – Gobeliny – Dorota Opitz
14.00-16.00 Pokaz kuchni regionalnej, Karczma „Szymkówka”
16.00-16.30 Poznajemy, smaki regionów: „ Miody” – (pokaz i degustacja) – Jacek Sikoń
17.00-17.30 Występ zespołu regionalnego „Mali Holni”
18.00 – Ogłoszenie Konkursu i wręczenie nagród „Na najlepszą kompozycję sera i wina”
20.00-21.45 Koncert zespołu „DIKANDA”

PIĄTEK, 14 sierpnia – Dzień Regionów Europy
DOLNA RÓWIEŃ KRUPOWA
11.00-11.30 Otwarcie terenu Targów, prezentacja dnia
11.00-18.00 Kampania ARR: „Trzy znaki Smaku”
11.30-16.00 Warsztaty rękodzielnicze: „Koronka szydełkowa” – Edyta Majgier
11.30-12.00 Seminarium – „Rejestracja produktów tradycyjnych” – Leszek Richter
12.00-12.30 Występ zespołu regionalnego – „Małe Podhale”
12.30-14.30 Festiwal Win i Serów – prezentacje
13.00-16.00 Pokazy i degustacja kuchni regionalnej – Karczma „Szymkówka”
15.00-15.30 Występ zespołu regionalnego “HARNASIE”z Suchego im. A.Gut-Stapińskiej
15.30-18.00 Jak łączyć sery i wina czyli „Konkurs na najlepszą kompozycję sera i wina”
15.30-16.30 Prezentacja produktów regionalnych na stoiskach
17.00-17.30 Występ zespołu regionalnego im. „Bartusia Obrochty”
20.00-21.30 Koncert zespołu „TRAWNIK”

SOBOTA, 15 sierpnia Dzień Karpacki
DOLNA RÓWIEŃ KRUPOWA

10.30-11.00 Otwarcie terenu Targów, prezentacja dnia.
11.00-18.00 Kampania ARR: „Trzy znaki Smaku”
11.00-18.00 Kampania UMWM: „Zasmakuj w Małopolsce”
11.00-18.00 Warsztaty kowalstwa artystycznego
„I. Kowalskie spotkania pamięci Jacka Biernacika”
12.00-15.30 Festiwal Bryndzy – pokazy, degustacje
13.00-18.00 Konkursu Na Najlepszy Produkt VI ETPR
12.30-13.15 Seminarium: „Redyk Karpacki”- Piotr Kohut
14.00-19.00 Pokazy kuchni regionalnej – Karczma „Szymkówka”
15.00-15.30 Występ zespołu „Mali Wiyrchowianie”
15.30-16.30 Prezentacja produktów regionalnych na stoiskach,
17.00-17.30 Występ zespołu regionalnego „Młode Podhale”
17.30-18.00 Prezentacja laureatów Konkursu „Nośwarniyjso Górolecka” i „Harnaś Roku”
18.00 – Ogłoszenie wyników Konkursu „Na Najlepszy Produkt VI ETPR” – wręczenie nagród.
19.00-21.00 Koncert zespołu „MEGITZA”

NIEDZIELA 16 sierpnia 2015; Dzień Tatrzański
DOLNA RÓWIEŃ KRUPOWA
11.00-11.30 Otwarcie terenu Targów, prezentacja dnia.
11.00-18.00 Kampania ARR: „Trzy znaki Smaku”
11.00-19.00 Piknik Tatrzańskiego Parku Narodowego z okazji 60-lecia istnienia
11.30-12.15 Seminarium: „Prowadź dochodowy biznes, a nie tylko restaurację!”- Piotr Rogowski
11.30-12.30 Występ Teatrzyku „Fioletowy Krokus”
14.00-16.00 Warsztaty kowalstwa artystycznego – „I. Kowalskie Spotkania pamięci Jacka Biernacika”
15.00-16.00 Parada Bacowska (Krupówki-Poczta Główna – Kościuszki, Al. 3 Maja – Dolna Rówień Krupowa)
16.00-18.00 Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich – prezentacje i degustacje
16.30-17.00 Występ zespołu regionalnego „Mali Bystrzanie”
17.00-17.30 Prezentacja laureatów konkursu „Nośwarniyjso Górolecka” i „Harnaś Roku”
17.30-18.00 Występ zespołu regionalnego: „Biołodunajcanie”
18.00 – Ogłoszenie wyników konkursu i wręczenie nagród „Na najlepszy oscypek 2015”
18.30 – Oficjalne zakończenie VI Europejskich Targów Produktów Regionalnych
19.00 – 21.00 Koncert zespołu „CHRZĄSZCZE”

Co: Europejskie Targi Produktów Regionalnych
Gdzie: Zakopane
Kiedy: od 10 do 17 sierpnia 2014

Brak postów do wyświetlenia