Z wizytą w Bioboa – paryskiej eko kafejce i restauracji


4 km od pięknej bazyliki Sacre Coeur i 4 km od Wieży Eiffela, przy rue Monmartre usytuowana jest Bioboa – ekologiczna kafejka i restauracja w jednym. Zapraszamy do środka!

Bioba czynne jest od poniedziałku do niedzieli od 9 rano aż do 2 w nocy. Serwowane w lokalu potrawy bazują na żywności ekologicznej -Surowce wybieramy z wielką dbałością o jakość produktów, które pochodzą przede wszystkim z rolnictwa ekologicznego. Współpracujemy z drobnymi rolnikami – w ich przypadku zawód to także pasja. Układając menu bierzemy pod uwagę sezonowość – zapowiadają twórcy restauracji na jej stronie internetowej.

Bioboa ma bardzo nowoczesny, prosty wystrój. Nie nawiązuje on raczej do ekologii, wpisuje się w estetykę wielu innych paryskich lokali tego typu.

Poza krótką wzmianką o wykorzystywaniu żywności ekologicznej, klient nie znajdzie żadnych dodatkowych informacji na ten temat ani w karcie, ani na gablotach etc. Restauratorzy nie zajmują się więc edukowaniem klienta – po prostu prowadzą restaurację.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Wydaje się, że trudne do wyobrażenia jest podobne podejście w Polsce.

 


Klimatyczne wnętrze eko kafejki Bioboa

Dla porównania, w działalności opisywanego przez nas baru Green Peas, edukacja odgrywa istotną rolę (i wydaje się to być słuszną koncepcją).

Bioboa za dnia służy jako miejsce, w którym z przyjemnością można wypić ekologiczną kawę, herbatę, lampkę wina czy też zjeść jakiś prosty posiłek. W popołudniowych godzinach przemienia się natomiast w klasyczną restaurację, w której zjeść można wielodaniowy posiłek składający się na przykład z: sałatki z soczewicy lub grillowanego bakłażana z mozarellą w sosie z octu balsamicznego. Na główne danie sięgnąć można po risotto z krewetkami lub wołowinę w ziołach. Deser? Ciasto czekoladowe lub tiramisu.

Niestety łatwego żywota w tej (jak i wielu innych paryskich punktach gastronomicznych) restauracji nie będą mieli wegetarianie. Wybór potraw bezmięsnych jest bardzo mały, co trochę dziwi w przypadku restauracji serwującej żywność ekologiczną.

Grillowany bakłażana z mozarellą w sosie z octu balsamicznego w wersji EKO

Wyżej i poniżej: Wołowina w ziołach i frytki


Rzut oka na menu

tekst i zdjęcia: Karol Przybylak

Bioboa
Organic Food Café
93, rue Montmartre 75002 Paris
Godziny otwarcia: Poniedziałek – Niedziela 09 – 02

Przeczytaj także:

Chcesz być na bieżąco z BIO? Zapisz się na nasz newsletter (u dołu po lewej stronie)
lub sprawdź nasze profile na portalach społecznościowych Facebook i Twitter!     

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Brak postów do wyświetlenia