Yerba mate – zielona porcja energii

Choć przy pierwszym zetknięciu smak nie zawsze „rzuca na kolana”, yerba mate zyskuje przy dłuższym poznaniu. Wokół tego napoju powstała spora grupa entuzjastów także w Polsce. Bez większych problemów nabędziemy ją także w jakości BIO. Czym jest yerba mate? Skąd pochodzi? Jakie ma zalety i jak ją spożywać?

Napar yerba mate przyrządza się z ostrokrzewu paragwajskiego. Ze względu na uwarunkowania klimatyczne i glebowe uprawa tej rośliny możliwa jest pomiędzy 18 a 30 równoleżnikiem na terenie północnej Argentyny, Urugwaju, Boliwii i południowej Brazylii. Do tej pory próby rozprzestrzenienia ostrokrzewu w inne rejony świata się nie powiodły.

Nazwę yerba mate (od przekształconego herba – ziele i mati – tykwa w języku keczua) wymyślili najprawdopodobniej jezuici, ale pierwszymi smakoszami tego trunku byli rdzenni mieszkańcy regionu – Indianie z plemienia Guarani.

Obecnie uprawia się się około 180 gatunków ostrokrzewu, a wariantów smakowych yerba mate jest jeszcze więcej (dzięki dodatkom takim jak zioła czy suszone owoce).

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

O EKOLOGICZNEJ YERBA MATE

– Ostrokrzew paragwajski nie jest rośliną wymagającą nawozów i oprysków, choć tylko w przypadku produktu z eko certyfikatem mamy pewność, że jest „czysty”. Warto jednak wiedzieć, że jeśli nawet jakieś mate mają na opakowaniu napis „organico” to umieszczany jest on z taką samą dowolnością jak „puro” (czysty) czy „natural”. W Polsce dostępne są około 2-3 marki ekologicznego yerba mate – tłumaczy Aga Bińkowska z firmy Szczypta Świata, która dystrybuuje ekologiczną yerba mate pod marką Pizca del Mundo. Polecamy porady Agi Bińkowskiej dotyczące wyboru yerba mate: Zanim kupisz yerba mate –co warto wiedzieć?

ZANIM SIĘGNIESZ PO AROMATYZOWANĄ YERBĘ…

– Mate smakowe są zwykle sztucznie aromatyzowane, zwłaszcza te sprzedawane na wagę w sieciówkach. Również gotowe pakowane w Argentynie czy Paragwaju mają zwykle sztuczne aromaty, nawet jeśli na zachętę producent doda trochę skórek pomarańczy – dodaje Aga Bińkowska.

JAK SPOŻYWAĆ YERBA MATE?

Bombilla i tykwa – bez nich nie obejdzie się prawdziwy amator yerba mate. Bombila to specjalna drewniana rurka, dzięki której pijemy jedynie napar. Liście ostrokrzewu pozostają natomiast w tykwie, czyli specjalnym kubku wytwarzanym z rośliny, której zawdzięcza swoją nazwę. Często sprzedawany jest także w formie ceramicznej lub drewnianej. Aby cieszyć się smakiem, aromatem i walorami zdrowotnymi naparu pamiętajmy, by nie zalewać ziela wrzątkiem. Tykwę należy wypełnić w 2/3 wodą o temperaturze ok. 70-80°C. Jedną „porcję” wykorzystywać można kilka razy.

ZALETY ZIELONEGO NAPARU

– Dodaje energii i pomaga w koncentracji – tak zalety yerba mate najczęściej opisują jej fani. Właśnie dlatego przez wielu traktowana jest jako zamiennik kawy. Obserwacje i badania dowodzą, że yerba mate wykazuje również korzystne działanie na układ nerwowy, krążenie, włosy, wzrok i odporność.

W liściach ostrokrzewu ukrytych jest ok. 200 substancji. Część z nich tracimy w procesie przetwórczym i podczas przygotowywania naparu, ale wiele pozostaje. Wśród nich witaminy, sole mineralne, polifenole, saponiny oraz makro i mikroelementy.
Niestety nie każdy może cieszyć się z walorów smakowych naparu z ostrokrzewu. Spożywania yerba mate nie zaleca się kobietom w ciąży, dzieciom czy też osobom mającym uczulenie na kofeinę.

Mimo licznych zalet zdrowotnych naparu z ostrokrzewu paragwajskiego, warto pamiętać, że do jej spożywania trzeba podchodzić z rozsądkiem podobnie jak ma to miejsce np. w przypadku kawy.

Karol Przybylak

Yerba Mate BIO na Ceneo:

Brak postów do wyświetlenia