Włoski rynek żywności ekologicznej warty 3 miliardy Euro

3 miliardy Euro – tyle w 2009 roku wyniosła wielkość sprzedaży żywności ekologicznej we Włoszech według organizatorów targów BtoBio.

 

Wydatki gospodarstw domowych na żywność ekologiczną wzrosły w porównaniu z 2009 rokiem o 12,1%. We Włoszech działa około 50 000 certyfikowanych gospodarstw i przetwórni a uprawiana ekologicznie ziemia zajmuje 1.1 milion hektarów – mówi Sergio Rossi odpowiedzialny w BtoBio za komunikację z mediami.


Przytoczone przez Włochów dane odbiegają nieco od tych, które prezentowali organizatorzy Targów BioFach.  Według nich włoski rynek żywności BIO w 2008 roku wynosił ok. 2 mld Euro. Aby osiągnąć 3 mld musiałby więc zostać odnotowany wzrost 50%. 

Czytaj: Kto wydaje najwięcej na żywność BIO?

Z realną oceną należy więc się wstrzymać.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

 

Najlepiej sprzedające się we Włoszech produkty ekologiczne to: świeże warzywa i owoce, produkty mączne (w tym oczywiście makaron i spaghetti), chleb oraz ryż.

Targi BtoBio odbędą się w Mediolanie w dniach 8 – 11 maja.


Cotygodniowa porcja BioInformacji do Twojej skrzynki e-mailowej – zapisz się na nasz newsletter (lewy dolny róg strony)

 




Brak postów do wyświetlenia