Włosi kupują więcej żywności ekologicznej

Prezentowaliśmy już dane rynkowe z Chin i USA. Teraz  przytaczamy kilka rynkowych danych na temat Włoch. Żywność ekologiczna jest tam coraz bardziej popularna, o czym  świadczy wzrost sprzedaży o 11,6%.
Według danych organizacji ISMEA sprzedaż żywności ekologicznej zwiększa się pomimo problemów, które dotknął cały sektor spożywczy we Włoszech (konwencjonalny rynek zmniejszył się w 2011 r o 1,6%).   W pierwszych dwóch miesiącach 2011 roku sprzedaż żywności ekologicznej także wzrosła.

 

W sieciach supermarketów sprzedano o 13% więcej (niż w 2010r.) towarów zapakowanych oraz około 11,6% więcej ekologicznych warzyw i owoców (Sprawdź jak ekologiczne warzywa i owoce sprzedają się w USA: Ekologiczne warzywa i owoce coraz popularniejsze w USA ).

 

Sieć ekologicznych supermarketów NaturaSi (na zdjęciu jeden ze sklepów) ogłosiła, że w 2010 r. jej sprzedaż wzrosła o 20%.

 

Według informacji serwisu ogranic-market.info we Włoszech działa około 1100 specjalistycznych sklepów z żywnością ekologiczną.

Sprawdź także: Żywność ekologiczna coraz popularniejsza w…Chinach

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     
źródło: organic-market.info



Brak postów do wyświetlenia