Suszone zioła – 5 roślin, które warto mieć w domu

Suszone zioła zachowują wiele prozdrowotnych substancji. Możemy przechowywać je przez cały rok, najlepiej w hermetycznie zamykanych szklanych słojach.

Zioła najlepiej zbierać i suszyć samemu wtedy, kiedy są dostępne, a więc latem. Można kupić też oczywiście gotowe herbaty. Dziś przedstawiamy pięć, naszym zdaniem ciekawych, rodzajów ziół.

Pokrzywa

Herbata z pokrzywy posiada wiele substancji czynnych takich jak kwasy organiczne, witaminy C, K, B2. Zawiera również sole mineralne, co w praktyce oznacza, że można nią uzupełniać nieznaczne braki minerałów.

Picie herbaty z pokrzywą wpływa szczególnie dobrze na osoby osłabione, starsze oraz małe dzieci. Zastosowanie: łagodne stany zapalne pęcherza lub przewodu pokarmowego, kamica moczowa, nieżyt żołądka i jelit, biegunka.

Dziurawiec

Dziurawiec zwyczajny to dość popularna roślina, która rośnie na suchych łąkach, ugorach, przy skrajach lasów. Współczesne ziołolecznictwo potwierdziło wielostronne działanie dziurawca używanego w postaci naparów, wyciągów, mieszanek i preparatów ziołowych. Posiada właściwości antybiotyczne i działa przeciwbiegunkowo.

Ziele dziurawca zawiera również, olejki eteryczne, żywice, kwasy organiczne, pektyny, cholinę, sole mineralne, cukry, witaminy A i C. Działa rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, dróg żółciowych i naczyń krwionośnych oraz posiada właściwości przeciwbakteryjne, zarówno po podaniu doustnym, jak i zewnętrznie na skórę.

Kwiat lipy

Napar z kwiatu lipy to od dawna doceniany naturalny sposób na gorączkę i przeziębienie. Pomaga wyleczyć anginę, grypę, zapalenie gardła czy oskrzeli. Często stosowany w celu złagodzenia nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowych. Działa ściągająco na błony śluzowe przewodu pokarmowego i przeciwdziała biegunkom.

Lipa pomocna w leczeniu przeziębień maluchów? Sprawdź Ziołowa Apteczka na Dziecięce Choroby

Szałwia

Szałwia to mocno rozgałęziona roślina, posiadająca silny zapach przypominający aromat kamfory. Surowcem zielarskim szałwii są liście, w których znajdziemy olejki lotne (posiadające cyneol, pimen, tujon i kamforę), jak również garbniki, witaminę B1 i kwas nikotynowy.

Szałwia działa przeciwzapalnie i antyseptycznie, obniża poziom cukru we krwi oraz pobudza wydzielanie soku żołądkowego, łagodzi bóle brzucha i wzdęcia, wzmaga perystaltykę jelit.

Łopian

Łopian korzeń jest to roślina dwuletnia. W pierwszym roku ukazują się duże liście, od spodu szare, tworząc przyziemną rozetę. Surowcem jest korzeń roślin dwuletnich.

Korzeń łopianu zawiera wielocukry, olejek eteryczny, śluzy, fitosterole, kwasy organiczne, sole mineralne, białka gorycze, garbniki, żywicę, witaminę C. Owoce tej rośliny zawierają tłusty olej i lignany, jak również cenne mikroelementy oraz związki poliacetylenowe.

Odwar z korzenia łopianu: gotować 10-15 minut, zażywać po 100 ml 3-4 razy dziennie przy zapaleniu skóry, rumieniu, wypryskach, gorączce, zastoju moczu i cukrzycy.