Teraz czytasz...
Pierzga – jakie ma właściwości i jak ją stosować?
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Pierzga – jakie ma właściwości i jak ją stosować?

Agnieszka Gotówka
pierzga w słoiku

Pierzga pszczela to jeden z naturalnych skarbów z pasieki. Spożywana regularnie, ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Sporo kosztuje, ale jest bardzo wydajna. Co warto o niej wiedzieć? 

Pierzga pszczela. Co to jest?

O leczniczych właściwościach miodu wiedzą wszyscy. Wiele osób jednak nie zdaje sobie sprawy, że ul skrywa również inne skarby. Pierzga, propolis i mleczko pszczele to substancje, które nie tylko bardzo dobrze wzmacniają odporność, ale również wspomagają leczenie wielu dolegliwości.

pierzga w słoiku
Pierzga jest odpowiednia dla dzieci od 3. roku życia

Pierzga pszczela, będący podstawą pożywienia pszczół, to pyłek kwiatowy, który zmieszany jest z miodem oraz enzymami i kwasami trawiennymi pszczoły miodnej. Składany jest on w ramkach plastra pszczelego, gdzie w środowisku gniazda poddawany jest fermentacji mlekowej wywołanej przez pałeczki Lactobacillus.

Pszczela pierzga może być długo przechowywana, bo w trakcie fermentacji białka pyłku rozpadają się do postaci peptydów i aminokwasów. Zwiększa się też zawartość cukrów prostych i powstają duże ilości kwasu mlekowego. Te wszystkie procesy zabezpieczają produkt na długi czas. Jest on ponadto łatwo przyswajalny przez organizm człowieka.

Pierzga: właściwości

Skład pierzgi pszczelej jest imponujący. Zawiera dużo białka, cukru, kwasu mlekowego, witamin (A, B1, B2, B12, C, PP, E, D, K, H) oraz makro- i mikroelementów, m.in. fosfor, potas, wapń, sód, magnez, żelazo, cynk. Liczne w tym produkcie są również enzymy (m.in. inwertaza, katalaza, lipaza, laktaza). Ma ponadto właściwości odżywcze, antybakteryjne i wzmacniające.

Pierzga pszczela. Na co pomaga?

Wiedząc, co to jest pierzga pszczela, sprawdźmy teraz, kiedy warto po nią sięgać.

  • jako uzupełnienie leczenia depresji,
  • w czasie dużego stresu i obciążenia psychicznego (związanego np. z przemęczeniem),
  • gdy intensywnie pracujemy umysłowo (poprawia zdolność koncentracji i twórczego myślenia),
  • w zaburzeniach krążenia obwodowego, w schorzeniach gruczołu krokowego (prostaty) i w chorobie niedokrwiennej serca,
  • w problemach ze wzrokiem,
  • w celu obniżenia cholesterolu.

Pierzgi warto używać również, by wspomóc przemianę materii. Pomaga też w zaburzeniach przewodu pokarmowego (np. biegunce), w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Wykazano również jej pozytywne działanie w przypadku chorób skóry (w tym łuszczycy).

Pierzga. Jak stosować?

Pierzga ma postać twardych grudek o nieregularnym kształcie. Jest ciemnobrązowa, wzbogacona śliną pszczół, enzymami trawiennymi, kwasami organicznymi, miodem i innymi substancjami antybiotycznymi.

Warto stosować ją jako codzienną kurację profilaktyczną. Zapewnimy sobie tym samym wzmocnienie i regenerację organizmu, zwłaszcza jeśli w ostatnim czasie chorowaliśmy, mieliśmy operację lub zabieg, czujemy się nieustannie zmęczeni i nerwowi lub gdy badanie krwi wykazało niedobory witamin lub składników mineralnych. Warto podawać ją dzieciom i osobom starszym. Ograniczeniem w spożyciu pierzgi jest alergia na produkty pszczele.

Pierzgę spożywa się bezpośrednio ze słoika, dokładnie gryząc. Można też rozpuścić ją w przegotowanej wodzie lub mleku (ale uwaga: płyny nie mogą mieć temperatury wyższej niż 40°C). Stanowi też dobry dodatek do jogurtu.

Trzeba też pamiętać, że nie wolno jej rozdrabniać, zwłaszcza w młynku do kawy, bo w czasie mielenia bezpowrotnie traci część substancji czynnych biologicznie.

Najlepiej sięgać po pierzgę rano, na czczo. W czasie choroby, np. podczas przeziębienia, można stosować ją dwa razy dziennie (zawsze przed posiłkiem).

Dostępna jest również pierzga w miodzie. To połączenie niezwykle wartościowe, bo oba produkty wzmacniają swoje właściwości.

Pierzga – cena

Cena pierzgi jest dość wysoka, a to dlatego, że proces jej pozyskiwania jest niezwykle czasochłonny. 1 kg tego produktu kosztuje ok. 250-350 zł.

Pierzgę, podobnie jak miód, najlepiej jest kupować w pasiekach ekologicznych lub u zaufanego pszczelarza.

Musimy też pamiętać, że pszczoły również potrzebują pierzgi (15 do 45 kg rocznie). Nie można więc im jej zabierać, bo każdy niedobór powoduje niższą odporność pszczelej rodziny.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.