KATEGORIA:

Wiesz, co jesz

Aby jeść dobrze, trzeba… wiedzieć, co się je. Dlatego w tej kategorii publikujemy artykuły, które dotyczą wielu różnych, czasami nieznanych, aspektów dobrej i zdrowej żywności.

Ostatnie artykuły

w tej kategorii
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jesz

Rzodkiewki – jakie witaminy zawierają i dlaczego warto je jeść?

Rzodkiewki pochodzą najprawdopodobniej z Chin. Jej smak doceniali już Egipcjanie, a w średniowieczu uchodziła za środek wpływający na jasność umysłu i regulujący trawienie. Popularność zawdzięcza oryginalnemu smakowi oraz atrakcyjnemu wyglądowi. …

czytaj więcej >>
sałata i rzodkiewka nowalijki młode warzywa wiosną
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jeszZdrowie

Nowalijki? Bądź cierpliwy!

Nowalijki już nas kuszą. Kupimy je na lokalnym targu i w hipermarkecie. Spragnieni świeżych warzyw chętnie po nie sięgamy, ale czy to na pewno dobry pomysł?

czytaj więcej >>
przechowywanie czosnku i cebuli
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jesz

Jak przechowywać czosnek i inne warzywa?

Jak przechowywać czosnek? Gdzie go trzymać, by zachował swoją jędrność i aromat? I co z pozostałymi warzywami? Oto nasz krótki przewodnik. 

czytaj więcej >>
wiosenna pokrzywa w wiklinowym koszu
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jesz

Pokrzywa – właściwości i zastosowanie

Pokrzywa to dla wielu z nas uciążliwy chwast, który omijamy szerokim łukiem, bo parzy. Dlaczego więc coraz częściej znaleźć ją można na półkach sklepów zielarskich i z żywnością ekologiczną?

czytaj więcej >>
cały mniszek lekarski (kwiat, liście i korzeń)
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jesz

Mniszek lekarski – właściwości i zastosowanie

Mniszek lekarski uważany za pospolity chwast i tępiony przez ogrodników to prawdziwa skarbnica zdrowia. Właśnie teraz, w maju, warto pozyskiwać ten surowiec i przygotować z niego leczniczy syrop.

czytaj więcej >>
mężczyzna wyrzuca tort do śmieci
Dom i ogródEkologiczne jedzenieLess Waste

Co zrobić z jedzeniem po świętach?

Co zrobić z jedzeniem po świętach, by nic się nie zmarnowało? Jest na to kilka sposobów. Nadmiar świątecznych potraw można oddać, przerobić lub zamrozić. Podpowiadamy, co zrobić, by żadne ze …

czytaj więcej >>

Nasze kanały:

Z kategorii Przepisy: