Kawa. Odmiany, które warto poznać (5)

90 proc. z nas deklaruje, że dzień rozpoczyna od filiżanki kawy. W ciągu roku przeciętny Polak wypija jej blisko 100 litrów. Może więc warto nieco ten rytuał urozmaicić, sięgając nie tylko po tradycyjną „małą czarną”? Sprawdźcie spośród jakich odmian kawy można wybierać… 

Ile osób, tyle opinii. Dla jednych kawa to napój, bez którego nie potrafią funkcjonować. Dodaje energii, pobudza do pracy, wspomaga przemianę materii. Inni z kolei są zdania, że po kubku tego czarnego napoju czują się senni, dokucza im zgaga. Sugerują też, że kawa nie jest ani smaczna, ani zdrowa.

Faktycznie, naukowcy do dnia dzisiejszego nie zajęli jasnego stanowiska w tej sprawie. Co jakiś czas pojawiają się nowe teorie na ten temat. Raz kawa jest skutecznym elementem profilaktyki antynowotworowej, za chwilę jednak pojawia się informacja, że przyczynia się do rozwoju chorób żołądka.

Nie wolno jednak zapominać, że kawa to silny przeciwutleniacz. Obecne w niej polifenole zapobiegają odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych. A to z kolei zmniejsza ryzyko pojawienia się miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Kawa i jej odmiany

W umiarkowanej ilości (2-3 filiżanki dziennie) kawa nie powinna nam szkodzić. Warto się nią delektować, sięgając przy tym po różne jej rodzaje. Prezentujemy 5 odmian kawy, które warto znać. 

1. Arabica

Jest to najbardziej popularny gatunek kawy. Ocenia się, że do tego najstarszego na całym świecie gatunku kawy należy ponad 70 proc. upraw brązowych ziaren. Jest to kawa czysta, niewymagająca jakichkolwiek domieszek. Wśród kaw z gatunku arabica wyróżnia się odmianę „brazylijską”, jeżeli ziarna pochodzą z Brazylii, lub „Other Milds”, jeśli ziarna pochodzą z innych krajów.

Kawa ta charakteryzuje się mocnym, łagodnym w smaku naparem. Zawartość kofeiny w arabice jest niewielka, a sam gatunek jest niezwykle trudny w uprawie. Wymaga bowiem odpowiedniej temperatury i nawilżenia. Za najlepsze ziarna uznaje się te uprawiane na zboczach górskich.

2. Robusta

Okryto ja stosunkowo późno, bo dopiero w XIX wieku . Zawiera w stosunku do arabiki znacznie więcej kofeiny, dlatego jej ziarna miesza się z innymi gatunkami kaw w celu wzmocnienia ich pobudzającego działania. Krzewy tej kawy są o wiele łatwiejsze w uprawie. Robusta zawiera dwukrotnie więcej kofeiny (od 2 do 4,5 proc.) niż Arabika (1,1-1,7 proc.). Charakteryzuje się również większą zawartością kwasów chilogenicznych, które mogą pociągnąć za sobą zaburzenia żołądkowe.

3. Liberika

Jest to najmniej popularna na świecie kawa, jednak bardziej wydajna niż inne gatunki, ponieważ jej ziarna są znacznie większe. Jej mała popularność wynika z tego, że kawowce tego gatunku często rosną nierównomiernie. O jednej porze na tym samym drzewie występują jagody dojrzałe i niedojrzałe, kwiaty rozwinięte i przekwitłe.

4. Kopi Luwak

Jest to dość niezwykły gatunek kawy pochodzący z Azji, wytwarzany z ziaren, które wydobywane są z odchodów zwierzęcia, nazywanego popularnie cywetą, a lokalnie luwak.

Zwierzę to chętnie zjada owoce kawowca, ale nie trawi jego nasion. Ziarna, przechodząc przez przewód pokarmowy, zyskują na smaku i aromacie. Wysoka cena tej odmiany kawy skłania ludność wysp indonezyjskich, gdzie zwierzęta mieszkają, do łapania ich i przekarmiania w celu uzyskania jak największej ilości ziaren. Zwierzęta są trzymane zazwyczaj w karygodnych warunkach i szybko zdychają. Nie popieramy tego rodzaju praktyk, dlatego lepiej szukać sprawdzonych źródeł.

5. Kawa zielona

Zielona kawa to nie oddzielna odmiana, ale ziarna kawy, które nie zostały poddane procesowi palenia. Ziarna kawy spośród licznych substancji zawierają w swoim składzie duże ilości kofeiny i kwasu chlorogenowego. Podczas palenia kawy, zawartość tego kwasu ulega zmniejszeniu, a to właśnie jego obecność odpowiedzialna jest za korzystne dla zdrowia właściwości zielonej kawy. Pomaga schudnąć, przyspiesza regenerację po wysiłku i zwiększa gotowość organizmu do ćwiczeń.

Na koniec cenna uwaga. Pamiętajmy, że najzdrowsza jest kawa świeżo zmielona i zaparzona. Ziaren kawy nie warto długo przechowywać – szybko tracą swoje właściwości zdrowotne oraz smakowe.

Przy okazji zakupu kawy, warto zwrócić uwagę na certyfikat ekologiczny a także fairtrade

  • marchewka

    Mój dzień zawsze się rozpoczynam od kawy. U mnie to cały proces przygotowań jest z tym. Bo mielę najpierw ziarna a potem dopiero parzę kawę. To mój taki codzienny rytuał. Bo ja doceniam smak kawy, a nie sypię do szklanki zalewam wodą i mlekiem. To nie kawa.. Najlepsza kawa ziarnista dla mnie to zdecydowanie Balletti Caffe Aroma, zamawiam taką ze strony doskonałakawa.pl. Jej smak jest nie do podrobienia. Składa się z 70% arabiki a reszta to robusta. Uprawa arabiki prosta nie jest więc trzeba ten smak docenić.