Teraz czytasz...
Wegańskie lody bananowe [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Wegańskie lody bananowe [przepis]

Avatar photo

Najlepsze lody to te wykonane w domu z prostych i łatwo dostępnych składników. Taki deser nie zawiera syntetycznych dodatków i jest bardzo smaczny. Spróbujcie sami!

Czas przygotowania: 1,5 godz.
Ilość: 5 porcji

Za dużo bananów i boisz się, że będziesz musiała je wyrzucić? Przeczytaj nasze sposoby na wykorzytanie przejrzałych bananów

Składniki:

  • 1/2 litra mleka ryżowego lub kokosowego
  • 2 łyżki maranty trzcinowatej (można pominąć)
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 dojrzałe banany schłodzone
  • sok z cytryny do smaku

Jak przygotować lody bananowe?

  1. Dzień wcześniej wkładamy dojrzałe obrane banany do lodówki, wyjmujemy zimne na krótko przed użyciem, kroimy w mniejsze kawałki, umieszczamy w blenderze kielichowym.
  2. Dodajemy bardzo dobrze schłodzone mleko ryżowe, syrop klonowy oraz łyżkę soku z cytryny.
  3. Dosypujemy marantą trzcinowatą (jej użycie sprawi, że kryształki lodu będą znacznie mniejsze, a konsystencja lodów się zagęści), blendujemy wszystkie
    składniki na gładką masę, przekładamy ją do pojemnika i umieszczamy w zamrażarce na 30 minut.
  4. Lekko zmrożone lody przekładamy do blendera i ponownie mieszamy, napowietrzając je, pozbywamy się kryształków lodu. Znów umieszczamy je w zamrażarce i po 30 minutach jeszcze raz blendujemy (w tym przypadku
    sprawdza się już blender ręczny, ponieważ lody są już zrobione). Gotową masę lodową przekładamy do pojemnika lub do foremek na lody, zamrażamy.
  5. Lody są gotowe po około 30 minutach (jeśli pozostaną w zamrażarce dłużej, po wyjęciu będą twarde i muszą chwilę pozostać na zewnątrz. Przed podaniem najlepiej je zmiksować ręcznym blenderem).

Wskazówka: Aby wyjąć lody z foremek, delikatnie polewamy je ciepłą wodą i dopiero wyjmujemy. Lody z pojemnika formujemy w kulki lub wykładamy do miseczki, podajemy z owocami, syropem daktylowym lub polewą karobową.

Autorem przepisu jest Katarzyna Jankowska (Mama Alergika Gotuje).

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.