VII Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku – co będzie się działo?

 

Wyjątkowe smakołyki: poznańskie szare kluchy, wędzone i smażone ryby z Milicza, sery zagrodowe z Wielkopolski, Dolnego Śląska, Podhala i Podlasia, tradycyjne nalewki, piróg biłgorajski. Do tego laboratoria smaku, spotkania, prelekcje – VII Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku rusza 15 sierpnia. Co będzie się działo?

W dniach 15-18 sierpnia 2013 na poznańskim Starym Rynku ustawione zostaną kramy ponad 120 wystawców oferujących przysmaki ze wszystkich regionów Polski i Wielu Krajów Europy i Świata. Na rynku zainstalowana zostanie również stanie scena, z której skorzystają nie tylko muzycy (królować będzie folk, jazz, klasyka i blues), ale także szefowie kuchni i znane osobowości kulinarne.

Laboratoria Smaku

Jednym z ciekawszych elementów Festiwalu są Laboratoria Smaku. Na 16 sierpnia (godz. 13:00) zaplanowano spotkanie z Hieronimem Błażejakiem poświęcone polskim cydrom. Odbędzie się ono w Museum. Jak czytamy na stronie internetowej festiwalu: Cydry, zwane także jabłecznikami to niskoprocentowe alkohole produkowane z wysokiej jakości soków jabłkowych lub gruszkowych i wyrazistych w smaku dodatków. I choć w Polsce wciąż uchodzą one za trunki niszowe, to na zachodzie Europy święcą prawdziwy tryumf. Warto wybrać się więc na Laboratoria poświęcone jabłkowemu przysmakowi i na dobre rozsmakować się w jego uwodzicielskim, owocowym aromacie.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

17 sierpnia o godzinie 13:00 inny ciekawy warsztat: „Dzika kuchnia. Naturalnie dookoła Poznania”. Poprowadzi go Krystyna Stepczyńska-Szymczak, która pomoże odkryć smak i aromat wyrazistych, polskich ziół. Wstęp na to Laboratorium jest bezpłatny.

W niedzielę, 18 sierpnia (godz. 12:00 w Museum Cafe) rozpocznie się Laboratorium poświęcone świni złotnickiej i wędlinom długo dojrzewającym. Profesor Janusz Buczyński i Jacek Nowicki zaprezentują właściwości mięsa świń karmionych wyłącznie naturalnymi paszami, ale także zaprezentują proces rozbioru świni złotnickiej i zaproszą gości do degustacji mięsnych specjałów. Wstęp na niedzielne spotkanie jest bezpłatny.

Warsztaty i degustacja serów z Gieniem Mientkiewiczem

W piątek 16 sierpnia o 15.30 w restauracji SPOT odbędzie się spotkanie z z Gieniem Mientkiewiczem, znanym entuzjastą serów zagrodowych i autorem cyklu programów „Przez dziurkę od sera”(Kuchnia+). O serach będzie można posłuchać, ale także ich posmakować.
Więcej informacji na temat Ogólnopolskiego Festiwal Dobrego Smaku na stronie wydarzenia.

Brak postów do wyświetlenia