Tydzień żywności ekologicznej – znamy program

Znamy już program koordynowanego przez Polską Ekologię Tygodnia Żywności Ekologicznej. Ciekawe wydarzenia będą działy się w całym kraju. Także na stronach Biokuriera.

„Apel!

Przekaż ten Apel dalej – swoim klientom, bliskim, przyjaciołom lub znajomym! Rozpoczynamy akcję społeczną: Tydzień Żywności Ekologicznej! Przyłącz się! Odwiedź sklep ekologiczny i kup przynajmniej jeden produkt! Zrób to dla siebie i dla natury! Akcja trwa od 28.11 do 4.12.2011 r.! 

 

Spożywając żywność ekologiczną ratujemy środowisko naturalne oraz dbamy o zdrowie swoje i rodziny. Dobra żywność, to żywność ekologiczna: jak najmniej przetworzona, bez sztucznych substancji i organizmów modyfikowanych genetycznie, wyprodukowana w sposób nie zatruwający gleby, wody i powietrza. Produkty ekologiczne zawierają przeciętnie więcej witamin, makro i mikroelementów oraz przeciwutleniaczy niż żywność produkowana metodami przemysłowymi. W rolnictwie ekologicznym nie stosuje się nawozów sztucznych i sztucznych środków ochrony roślin. Procesy produkcji i dystrybucji poddane są ścisłej kontroli przez jednostki certyfikujące. Bądź Eko! Wybierz żywność bez sztucznych dodatków i poleć ją swoim znajomym.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

 

Im więcej osób będzie kupować produkty ekologiczne, tym niższe będą ich ceny, poprawiać się będzie zdrowie społeczeństwa i stan środowiska.

Jeżeli możesz, to dołącz do tego apelu adres sklepu, w którym dokonujesz zakupów oraz poleć twoje ulubione produkty i przepisy.

Zrób to dla przyszłych pokoleń, dla swoich klientów, rodziny, przyjaciół i znajomych! Koncerny wydają na reklamę miliardy, my tworzymy eko-łańcuszek! Przekaż ten Apel dalej – swoim klientom, bliskim, przyjaciołom lub znajomym! ” (Każdy ma prawo kopiować i rozpowszechniać powyższy tekst).

Pod tymi adresami można przeczytać propozycje firm ekologicznych i aktualne wiadomości:

Adres na Facebooku: facebook.com/PolskaEkologia
Adres w Internecie: www.polskaekologia.org
Adres wydarzenia na Facebooku:  Tydzień Żywności Ekologicznej

 

Program Tygodnia Żywności Ekologicznej

28.11.2011, godz. 10.00
Konferencja prasowa i śniadanie prasowe. Restauracja i bar Green Peas, Warszawa, ul.Szpitalna 5.

Temat: Kupując żywność ekologiczną, ratujesz środowisko i chronisz swoje zdrowie. Planowany Program: Ministerstwo Rolnictwa: Rolnictwo ekologiczne w polityce Unii Europejskiej i w Polsce; Prof. Ewa Rembiałkowska, SGGW: Jakość żywności ekologicznej; Artur Tymiński, wiceprezes Polskiej Ekologii i firmy Symbio: Polski sektor żywności ekologicznej; Małgorzata Puzio, aktorka, prezenterka programów kulinarnych TVP, nagrodzona i wyróżniona Przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju wsi w 2010r., Ambasador akcji: Żywność ekologiczna w mojej kuchni; Dariusz Szwed, Zieloni 2004, przewodniczący: Ekologiczny styl życia i spożycia.

Tydzień Żywności Ekologicznej.  Wydarzenia towarzyszące

26, 27.11.2011  godz. 10.00 – 15.00

Ekologiczne warsztaty kulinarne: Gotowanie dla zdrowia, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, Warszawa, ul. Majdańska 30/36.  W programie przewidziane są ekologiczne, odżywcze i pełnowartościowe śniadania, obiady, przekąski, kolacje, desery.  Prowadzenie: Anna Krasucka. Warsztaty płatne. Kontakt: tel. 507200477, e-mail: piecsmakow@piecsmakow.com.pl


26.11.2011

Pierwsza Rocznica powstania Bio Bazaru

Bio Bazar Warszawa – targ produktów ekologicznych czynny w soboty w godz. 8.00 -16.00 w dawnej fabryce Norblina – ul. Żelazna 51/53 oraz w Starej Papierni w Kontancinie, od 9.00 do 15.00. Z okazji Pierwszej Rocznicy powstania Bio Bazar zaprasza i zapowiada liczne atrakcje.  Więcej informacji:

– Internet:  http://www.biobazar.org.pl
– Facebook: BioBazar

28.11 –  4.12.2011
Promocja w ramach akcji „Odkrywamy Amarantus”!

Firma Ekoprodukt i Organic Market Farma Zdrowia oferują w czasie Tygodnia Żywności Ekologicznej rabat 40% na ekologiczny amarantus ekspandowany! Aby uzyskać rabat należy wejść na stronę www.ekoprodukt.pl wydrukować jeden z przepisów na danie z amarantusa, który jest jednocześnie  kuponem rabatowym i zgłosić się z nim do jednego ze sklepów Organic Market. Lista sklepów organic Market:  http://www.facebook.com/ORGANICFARMAZDROWIA – zakładaka „Tu jesteśmy”. Odkryj amarantus w sklepach Organic Market.

28.11.2011, godz.11.00
„Nakręć się na zdrowie” – rozstrzygnięcie konkursu dla szkół na filmy promujące zdrowe odżywianie i żywność ekologiczną.

 Impreza w kinie Kultura w Warszawie, ul. Krakowskie Przedmieście 21/23 z udziałem Patronów i Partnerów Konkursu. Jako Partner Programu Polska Ekologia uczestniczy w uroczystości wręczania Nagród i oferuje katering ekologiczny. Fundatorem nagród głównych jest Ministerstwo Rolnictwa.

28.11.2011, godz. 19.00
Ekologiczna kuchnia w Teatrze Wielkim na Gali „Perły Polskiej Gospodarki”.

Stowarzyszenie Polska Ekologia serwuje ekologiczną kuchnię w Teatrze Wielkim dla 1000 osób   w ramach Gali „Perły Polskiej Gospodarki”, organizowanej przez redakcję Polish Market.  Serwowane będą zimne i ciepłe dania z surowców ekologicznych.

30.11.2011 r.
Konferencja – Przyszłość Wspólnej Polityki Rolnej po 2013r.

Jako partner Zielonego Instytutu zapraszamy na konferencję, któraodbędzie się w  Centrum Konferencyjnym Rondo 1, firma Dago Centrum, Rondo ONZ 1, Warszawa. Tematem konferencji jest dyskusja o nowych propozycjach legislacyjnych Komisji Europejskiej w sprawie kształtu Wspólnej Polityki Rolnej po 2013 r. Celem spotkania jest wypracowanie wspólnego stanowiska polskich organizacji społecznych, ekologicznych i rolniczych na temat propozycji legislacyjnych ogłoszonych w dniu 12 października b.r. W razie dodatkowych pytań proszę kontaktować się bezpośrednio z przedstawicielem Fundacji Zielony Instytut – Jakub Grabiec: jakub.grabiec@zielonyinstytyt.pl

3.12.2011, godz. 11.00 – 15.00
Pieczenie chleba w sklepie Organic Market oraz spotkanie z autorką i prezenterką kulinarną Małgorzatą Puzio.

Na stoisku można będzie kupić książki wraz z dedykacją autorki: „Domowy wypiek chleba”, “Kuchnia Polska”.

13.00 – 13.30 – Małgorzata Puzio poprowadzi pokaz przygotowania ciasta chlebowego.
Warsztaty prowadzone są we współpracy z firmą Ekomega Krzysztof Kluczyński, oferującej mąki ekologiczne „Młyny Wodne”.
Adres: Organic Farma Zdrowia. Arkadia – Warszawa; al. Jana Pawła II 82; 00-175 Warszawa

4.12.2011, godz. 14.00
Eko Quchnia. Prezentacje i degustacje potraw.

Kawiarnia Labalbal w Białymstoku, ul. Warszawska 21. Spotkanie kulinarne połączone z dyskusją na temat kuchni i żywności ekologicznej oraz degustacją potraw ( z ekologicznych składników). Prezentacje i degustacje kuchni ekologicznej odbędą się pod kierunkiem  Edyty Żuk – Kempy. Cena biletu 15 zł. Wejściówki do nabycia w kawiarni Labalbal od czwartku 1 grudnia.

Kontakt do Edyty Żuk-Kempy:  tel: 510859418
Ciekawe przepisy i informacje kulinarne autorki znajdują się  pod adresami:
www.ekoquchnia.pl
Facebook: Eko Quchnia

W ramach Tygodnia Żywności Ekologicznej na Biokurierze przygotujemy specjalne konkursy. Będziemy także na bieżąco informować o wszystkich wydarzeniach

Chcesz być na bieżąco z BIO? Zapisz się na nasz newsletter (u dołu po lewej stronie)
lub sprawdź nasze profile na portalach społecznościowych Facebook i Twitter!     

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Brak postów do wyświetlenia