TVP Bydgoszcz o barierach rozwoju rynku żywności eko

Wyemitowany tydzień temu odcinek nadawanego przez bydgoski oddział Telewizji Polskiej programu Eko Opcja poświęcony był sytuacji na rynku żywności ekologicznej, a w szczególności barierom w jej rozwoju i sposobom na ich pokonanie.

Dziennikarze bydgoskiego oddziału TVP odwiedzili lokalnych producentów eko żywności, rozmawiali także z ekspertami i urzędnikami. Zwrócono uwagę na fakt, że kujawsko – pomorskie choć nie posiada największej ilości gospodarstw i przetwórni ekologicznych w kraju, przoduje pod względem ilości produkcji oferowanej na rynku.

Bożena Błaszczyńska z Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie zwróciła uwagę na bardzo trudną sytuację rolników ekologicznych, którzy chcieliby rozpocząć prowadzenie legalnego, niskoskalowego przetwórstwa. Przepisy są bardzo surowe, od razu trzeba spełniać bardzo wysokie wymagania – nie istnieje możliwość rozwoju przedsiębiorstwa etapami, krok po kroku. Od razu trzeba być wyposażonym w drogi sprzęt a także odpowiednie pomieszczenia. Bożena Błaszczyńska przytoczyła także przykład jednej z małych przetwórni, w której kontrole pojawiały się nawet 78 razy w roku. Inspektorzy często powołują się na regulacje unijne, tymczasem rozmowy z zachodnimi rolnikami ekologicznymi oraz wizyty w gospodarstwach wskazują, że tamtejsze służby starają się bardziej współpracować z przetwórcą i wspólnie z nim szukać rozwiązań podnoszących jakość i bezpieczeństwo żywności zamiast czyhać na jego błędy i niedopatrzenia.

W Eko Opcji wypowiadał się również Mieczysław Babalski z Wytwórni Makaronu BIO, zwrócił uwagę na dynamiczny rozwój rynku żywności ekologicznej i coraz większe zainteresowanie bio produktami wśród klientów. Roman Świniarski z przetwórni owoców i warzyw Bio Food podkreślił, że popyt na żywność ekologiczną wzrósłby z pewnością wraz z jej większą dostępnością na przykład w supermarketach.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Program obejrzeć można na stronach Telewizji Polskiej

Przeczytaj także o reportażu na temat żywności ekologicznej wyemitowanym na falach Programu 3 Polskiego Radia: PR3. Reportaż o rynku żywności eko

Brak postów do wyświetlenia