Toskańska zupa z ziarnami orkiszu lub płaskurki – przepis na dziś

Dziś proponujemy mało znany przepis inspirowany „zuppa di farro”, tradycyjnym włoskim daniem. Jeżeli chcecie przygotować zupę na jutro, warto przygotowania zacząć już dziś po południu. Dlaczego? O tym piszemy w przepisie…

 

Toskańska zupa z ziarnami orkiszu lub płaskurki ma bardzo oryginalny i niepowtarzalny smak. Przypomina trochę rodzimą pomidorówkę podawaną z brązowym ryżem. Jednak ziarna zbóż mają bardziej oryginalny smak niż ryż. Przepis na zupę toskańską inspirowany jest tradycyjnym włoskim przepisem na zuppa di farro.

Czym jest płaskurka?

To dawna odmiana pszenicy (na zdjęciu po prawej stronie), szczególną popularnością ciesząca się we Włoszech (jej tamtejsza nazwa do farro), ale uprawiana także w Polsce. Ziarno płaskurki zawiera większe niż w pszenicy ilości błonnika pokarmowego i β-glukanów (węglowodanów, które powodują redukcję cholesterolu we krwi i równoważą szczyt glukozy we krwi, pomagając w ochronie przed cukrzycą typu 2).

 

Uzyskana z płaskurki mąka dobrze nadaje się do wypieku chleba, któremu nadaje lekko orzechowy posmak. Bardzo często płaskurkę do swojego menu włączyć mogą osoby uczulone na białko pszenicy, ale nie jest to regułą i najlepiej takie decyzje podejmować po konsultacjach.

 

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

 

 

Toskańska zupa z ziarnami można przygotować z najróżniejszych ziaren zbóż, np. pszenicy lub żyta. Dodatkowo ziarna mogą stanowić tylko bazę, a dodatki warzywne lub warzywno-mięsne można komponować według własnego gustu i smaku. Wszelkie wariacje na temat „ziarna w zupie” dozwolone.

Sprawdź przepis:

 


Więcej na temat płaskurki przeczytasz także w naszym artykule:

 

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!

 



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Brak postów do wyświetlenia