Toruński Festiwal Smaków już jutro

Kolejny raz toruńskim Targom Turystycznym towarzyszyć będzie Festiwal Smaków. W tym roku zaplanowano wiele ciekawych prezentacji i seminariów. Żywności lokalnej, tradycyjnej ale także tej certyfikowanej ekologicznej nie zabraknie.

Impreza odbędzie się w dniach 16-17 marca 2013 w Centrum Targowym Park w Toruniu (Szosa Chełmińska 27) . Stoiska odwiedzać można od 10 do 17.

Opiekunem merytorycznym jest historyk UMK, wybitny znawca i popularyzator kuchni staropolskiej – profesor Jarosław Dumanowski. Tematem przewodnim tegorocznej edycji będzie „Smak podróży”.  – Prezentacje kulinarne, degustacje i spotkania ze znawcami tradycji kulinarnych przypomną nam smak polskiej kuchni regionalnej – piszą organizatorzy na stronie targów.

Na stoiskach dostępne będą:

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

•    pieczywo na zakwasie
•    wędliny tradycyjne
•    sery kozie
•    razowe mąki i makarony
•    bułgarskie pasty i przetwory
•    przysmaki wileńskie
•    oliwy tłoczone na zimno
•    pierogi i placki ziemniaczane
•    miody, ciasta domowe, pierniki i inne słodkości

Tematy seminariów i prezentacji, które towarzyszyć będą targom: 

Produkty regionalne i tradycyjne województwa kujawsko-pomorskiego: przyroda, tradycja i atrakcja turystyczna, Zapomniana kuchnia menonitów, Sery zagrodowe. Odrodzenie lokalnego serowarstwa, Konieczność ochrony i przywracania dawnych odmian roślin uprawnych i ras
zwierząt gospodarskich na przykładzie Lokalnego Banku Genów, Polska rasa: gęś biała ołudzka, Zapomniana kuchnia: dawne książki kucharskie z regionu Kujaw i Pomorza, Smak historii: najstarsze polskie przepisy kulinarne, Po krzyżacku: o wielkim mistrzu, zielonej kurze i anyżowych ciasteczkach,  Przywarzyć, utretować i potrząsnąć – warsztaty z odczytywania najstarszych książek

Brak postów do wyświetlenia