Tofu a’la ryba w galarecie [przepis]

Na stołach wielu z nas w Boże Narodzenie pojawi się ryba w galarecie. Mamy też alternatywę dla wegan – tofu a la ryba w galarecie, które do złudzenia przypomina wspomniane wcześniej danie. Jak je przygotować, podpowiada Edyta Stępczyńska, autorka “Wegańskiej Kuchni Polskiej”.

Składniki:

  • 1 tofu naturalne (180 g)
  • kilka łyżek sosu sojowego

Tofu rozpakuj i pokrój na 6 plastrów (wzdłuż długiego boku, ok. 0,5 cm), włóż je do miski i zalej sosem sojowym, odstaw.

  • 1 glon nori do sushi
  • 1-2 łyżki oleju

Gdy tofu wchłonie trochę sosu sojowego, przekrój glona nożyczkami na trzy paski wzdłuż i każdego przekrój na pół. Zawiń w nie tofu (przez środek) i usmaż krótko na rozgrzanym oleju. Zdejmij tofu na talerz.

Edyta Stępczyńska o tym, czy w wegańskim cateringu jest miejsce na kotlet

Tofu a la ryba w galarecie. Jak to zrobić?

Przygotuj galaretkę:

  • 1 marchewka
  • 2 szkl. wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • odrobina lubczyku
  • 1 liść laurowy
  • ziarenko ziela angielskiego
  • płaska łyżeczka agar-agar

Obierz i umyj marchewkę, pokrój ją w plastry, ugotują z przyprawami i solą. Gdy będzie miękka, wsyp agar i dobrze go rozmieszaj trzepaczką, gotuj przez minutę.

Na głębszym półmisku rozłóż tofu i zalej je galaretką. Odstaw do ostygnięcia.

Przepis pochodzi z książki Edyty Stępczyńskiej “Wegańska Kuchnia Polska” wydanej pod naszym patronatem.