The Guardian: Ciemna strona uprawy i handlu ananasami…

Degradacja środowiska, zatrucia środkami chemicznymi, głodowe płace – to ciemna i mało znana strona produkcji ananasów. Problemem zajął się niedawno The Guardian. Warto przeczytać artykuł (który przedrukowano w najnowszym „Forum) zanim zakupimy ananasy na świąteczny stół.

 

Ananasy stały się tanie. To prawda. Jakie jednak są prawdziwe koszty ogromnej wydajności? Konwencjonalna uprawa ananasów wiąże się z wykorzystaniem ogromnej ilości pestycydów. Według Fernando Ramireza z Uniwersytetu Kostaryki, w czasie jednego cyklu, na jeden hektar wędruje 20 kg aktywnego składnika. Niektóre ze środków chemicznych, które są legalne np. na Kostaryce nie są dopuszczane w innych rejonach świata.

Ogromne monokulturowe plantacje nie tylko degradują glebę, ale pozostałości pestycydów mogą być szkodliwe dla ludzkiego zdrowia. Nie wspominając już o zdrowiu plantatorów i pracowników. Problem ma także wymiar społeczny. Tak jak w przypadku kawy, czy innych owoców cytrusowych, zyski ze sprzedaży ananasów czerpią przede wszystkim detaliści i importerzy. Niewielka część trafia do farmerów i pracowników plantacji.

Ekologiczne Ananasy Fair Trade?

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     
Ekologiczne ananasy Fair Trade dostępne są na rynku, ale wcale nie tak łatwo je znaleźć. Dlaczego warto sięgać po cytrusy Fair Trade? Redaktorzy The Guardian przedstawiają przykład Mainor Soto Castro – właściciela ekologicznej farmy, który działa także na rzecz Sprawiedliwego Handlu. Wpłynęło to na poprawę sytuacji materialnej i zdrowotnej jego rodziny, ale wciąż jest dużo do zrobienia. Sytuacja na rynku ekologicznych ananasów Fair Trade jest kiepska. ¾ ananasów wyprodukowanych  na farmie Mainora Soto Castro wciąż sprzedawanych jest po cenach konwencjonalnych.

 

Więcej w artykule: A na nas nie ma kary, Forum nr 50, 13-19-12-2010)
fot. www.sxc.hu

 

 


 

Jeśli chcą być Państwo na bieżąco z aktualnościami i artykułami zamieszczanymi na https://biokurier.pl zapraszamy do skubskrypcji newslettera (po lewej stronie u dołu)!
Raz w tygodniu dostarczamy porcji świeżych informacji!

 


 

{jcomments on}
Nowe trendy na rynku ekologicznym ? to temat konferencji organizowanej przez redakcję Biokuriera w ramach najbliższej edycji (15-17 października) Targów Natura Food w Łodzi. Nasi prelegenci przybliżą słuchaczom tematy sprawiedliwego handlu, naturalnej kosmetyki, eko tekstyliów, ekoproduktów dla dzieci. Handlowcy będą mieli okazję dowiedzieć się jak włączyć się w ogólnopolskie kampanie dotyczące zdrowego odżywiania.

Brak postów do wyświetlenia