Testujemy: eko guma do żucia Chicza

Chicza czyli ekologiczna guma do żucia jest od kilku tygodni dostępna na polskim rynku. Sprawdzamy jak smakuje, na czym polega jej „ekologiczność”

Charakterystyka produktu

Ekologiczna guma do żucia Chicza dostępna jest w 4 smakach: cynamon, limonka, łagodna mięta, mięta. Każde opakowanie ma 30g a w środku znajduje się 12 gum o kształcie niewielkiego kwadratu (2,5 g każda) – są one bezpośrednio połączone ze sobą, całość przypomina więc tabliczkę do czekolady. Gdy chcemy żuć gumę, po prostu odrywamy jedną „kostkę”.

Dlaczego Chicza jest EKO?

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Są dwa powody. Pierwszy to wykorzystanie ekologicznych surowców  a drugi to biodegradowalność. Dzięki oparciu się o naturalne składniki (guma nie zawiera plastiku i substancji ropopochodnych), jak deklaruje producent: „Chicza pochodzi z ziemi i do niej wraca”. Dzieje się tak dzięki wykorzystaniu tradycyjnej meksykańskiej metody przetwórstwa chichle, czyli płynnego lateksu pozyskiwanego z rosnącego w dżungli drzewa Chicoazapote (pigwica właściwa). Konwencjonalna guma do żucia rozkłada się przez setki lat i powinna być składowana na wysypiskach, w przypadku Chiczy ten problem nie istnieje.

Skład

Oto skład Chiczy: sproszkowany syrop z trzciny cukrowej(37%),guma bazowa(35%), glukoza(24%), syrop z agawy(3%), węglan wapnia( E170), aromaty. Wszystkie składniki z wyjątkiem E170 (pochodzenie mineralne) pochodzą z upraw ekologicznych.

Być może zaniepokojenie niektórych wzbudzi węglan wapnia (E 170), ale jest to substancja dodatkowa dopuszczalna w przetwórstwie ekologicznym. Pełni rolę regulatora kwasowości, ma pochodzenie mineralne i w małych dawkach (a o takich mówimy w przypadku gum do żucia) jest nieszkodliwy.

Gdy omawiamy skład eko gum do żucia warto zwrócić uwagę na to czym odróżniają się od konwencjonalnych odpowiedników, a więc czego w składzie nie mają. Wyróżnia się tu brak aspartamu (słodzika) – rolę słodzącą odgrywa syrop z trzciny cukrowej. Dla wielu konsumentów istotne znaczenie ma również to, że Chicza nie zawiera glutenu i laktozy.

Aspekty społeczne 

Za produkcję Chiczy odpowiada Consorcio Chiclero – związek 56 spółdzielni, składających się z około 2000 „chicleros”. Ideą tej wspólnoty jest zapewnienie sobie samowystarczalności, ochrona zasobów naturalnych a także godziwy dochód dla farmerów. Meksykańska spółdzielnia nie podlega certyfikacji w ramach systemu Fairtrade, ale firmuje swój własny system odpowiedzialności społecznej, dzięki któremu, jak czytamy na stronach producenta: wiele rodzin meksykańskich rolników może normalnie egzystować, uzyskując dochód kilkukrotnie wyższy niż kiedy sprzedawali swoje produkty wielkim korporacjom.

Smak

Smak… to kryterium obok, którego nie można przejść obojętnie. We wszystkich wersjach smak jest bardzo wyrazisty i utrzymuje się nieco krócej niż w przypadku konwencjonalnych gum – „trwa” jednak na tyle długo, że można cieszyć się żuciem przez ok. 10 minut – to zdecydowanie wystarczy. Nam do gustu najbardziej przypadła limonka oraz łagodna mięta.

Podsumowanie

Produktowi można przyznać ocenę bardzo dobrą z racji, że jest innowacyjny i praktycznie na eko rynku nie ma, jak dotąd, konkurencji. Bardzo dużym pozytywem, oprócz wykorzystania ekologicznych surowców, jest biodegradowalność. Minusy? W porównaniu do konwencjonalnych gum do żucia na pewno cena i dostępność. Ta druga systematycznie się zwiększa, co daje nadzieję, że w jej ślady pójdzie także ta pierwsza (zróżnicowanie w eko sklepach już teraz jest dość duże, dlatego warto sprawdzać i porównywać oferty)

Producent: Consorcio Chiclero SC de RL (Meksyk)
Dystrybutor w Polsce: Gemini,Lubcz 46, 49-200 Grodków
Masa netto: 30g
Orientacyjna cena: 8-10 zł

Strona www: www.chicza.pl

Opinie wyrażane w teście są opiniami redakcji – tekst nie jest sponsorowany.
Zachęcamy producentów i dystrybutorów żywności ekologicznej i innych produktów ekologicznych do przesyłania swoich produktów na testy.
Nasz adres dostępny jest w dziale kim jesteśmy

Brak postów do wyświetlenia