Targi Regionalia 2013 – relacja

Produkty regionalne, lokalne, tradycyjne, ekologiczne, kosmetyki naturalne do obejrzenia i spróbowania – w ostatni weekend w Warszawie, po raz drugi odbyły się Regionalia.

Regionalia zorganizowane zostały po raz drugi. Trwały cały weekend: 19-21 kwietnia 2013.

Są one wzbogaceniem imprezy targowej pod hasłem „Lato 2013”. Na jednej ze zlokalizowanych w Centrum Targowym MT Polska hal wystawiają się firmy z branży turystycznej, tuż obok znaleźć można ofertę gospodarstw agroturystycznych oraz producentów naturalnej żywności. Razem prezentowało się 186 wystawców.

Całość tworzy oryginalny „tygiel”, co z jednej strony daje poczucie bogactwa oferty z drugiej sprawia, że konsument szukający np. certyfikowanych produktów ekologicznych jest trochę zagubiony bo ciężko mu je znaleźć. Tymczasem na Regionaliach wystawcy posiadający produkty z eko certyfikatem byli obecni (choć na pewno nie dominowali).

Eko wystawcy na Regionaliach

Spróbować można było koziego nabiału od Figi, wędlin z Jasiołki, miodów z pasieki państwa Patalasów, przypraw i suszy od państwa Becli, podpiwku kujawskiego, herbatek i ziół od Darów Natury czy też eko produktów Fairtrade Pizca del Mundo od Sczypty Świata. Nie zabrakło także nowości.

Więcej zdjęć na naszej galerii na profilu Facebook

Tradycja…

Oprócz wystawców, którzy pochwalić się mogą eko certyfikatem na Regionaliach znaleźć można było producentów żywności naturalnej i nisko przetworzonej. Zawsze w takich momentach podkreślamy, że warto zadbać o odpowiednie rozdzielenie lub oznaczenie stoisk producentów eko i producentów produktów konwencjonalnych.

Z pewnością pomogłoby to w podniesieniu świadomości konsumentów, co do tego jakie produkty wybierają (a jak wiemy produkty tradycyjne bądź regionalne bardzo często mylnie uznawane są także za ekologiczne). Na Regionaliach niestety tego zabrakło, z pewnością warto o tym pomyśleć w przyszłości.

Smakowite serowe nowości

Jak trafnie podsumowywał Wawrzyniec Maziejuk z rodzinnego gospodarstwa ekologicznego specjalizującego się w wytwarzaniu serów kozich: Regionalia to przede wszystkim szansa na bezpośrednie spotkanie z klientem, rozmowę a także dotarcie do nowych odbiorców naszych produktów. W trakcie Regionaliów FIGA prezentowała nowy produkt ser kozi z jałowcem. –Na razie jeszcze nie mamy na niego eko certyfikatu, ale odpowiednie kroki już zostały podjęte – mówi Wawrzyniec Maziejuk.

Eko trufle z certyfikatem Fairtrade

W trakcie przechadzania się po targowych stoiskach zaintrygowały mnie również ekologiczne trufle (posiadające certyfikat ekologiczny) z Belgii. Niekoniecznie są to polskie tradycyjne produkty, ale za to smakują wybornie. Jak mówiły prezentujące je Panie z firmy Lemonia. – To nowość, którą dopiero zaczynamy wprowadzać na rynek.

Wydarzenia towarzyszące

Targom towarzyszyły również najróżniejsze warsztaty i wykłady związane ze zdrowiem, tradycją i turystyką.
Podsumowując, Regionalia to wydarzenie skierowane przede wszystkim dla konsumentów poszukujących żywności wysokiej jakości i jako takie z pewnością jest atrakcyjne, zwłaszcza dla mieszkańców Warszawy. Na targach znaleźć można niejeden delikates a także zamienić kilka słów z jego producentem (co jest bardzo cenne). To czego nam zabrakło, to wspomniane oznakowanie / rozdzielenie eko producentów z certyfikatem no i oczywiście chciałoby się, żeby na przyszłorocznych Regionaliach było ich jeszcze więcej.

Karol Przybylak