Szwecja. Rynek żywności ekologicznej zwiększył się o 11%

Żywność ekologiczna coraz lepiej sprzedaje się w Szwecji. Tamtejszy rynek produktów BIO w 2010 roku wzrósł o 11%. Skandynawowie doceniają także ekologiczne napoje alkoholowe.

 

Także pierwsze dane dotyczące 2011 roku są optymistyczne. Dane niezależnej organizacji marketingowej Ekoweb wskazują, że żywność ekologiczna stanowi 3,1% wszystkich produktów żywnościowych sprzedanych w Szwecji w 2010 roku.

 

Przedstawiciele Ekoweb (organizacja ta jest także wydawcą branżowego pisma o żywności i produktach ekologicznych) zwracają także uwagę na gwałtownie rosnące zainteresowanie szwedzkich  konsumentów… ekologicznymi napojami alkoholowymi. W Systembolaget zarządzanej przez Państwo sieci punktów sprzedających alkohol, sprzedaż ekologicznych napojów alkoholowych wzrosła o 40%, planowane jest poszerzenie oferty.

Na zdjęciu: ekologiczny cydr

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Przeczytaj także:
Włoski rynek żywności ekologicznej warty 3 miliardy Euro
Więcej żywności ekologicznej w ofercie dla branży HoReCa

Sprawdzaj dział BIO HANDEL na Biokurierze

Źródło: organic-market.info
 

Chcesz być na bieżąco z BIO? Zapisz się na nasz newsletter (u dołu po lewej stronie)
lub sprawdź nasze profile na portalach społecznościowych Facebook i Twitter!     

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!

 



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Brak postów do wyświetlenia