Szarlotka ekologiczna z dawnych odmian jabłek

Szarlotka ekologiczna to nasza propozycja na światęczny (jutro 11 listopada) deser. Dziś piszemy o dawnych odmianach jabłek, dlatego polecamy właśnie takie, np.: Antonówkę i Odmianę Landsberską.

Antonówka to dawna odmiana jabłek o kwaskowatym smaku. Ma wyraźnie kwaskowaty smak dlatego świetnie nadaje się nie tylko na szarlotkę, ale także  na kompoty, przeciery, moszcz, susz.

Odmiana Landsberska osiąga dojrzałość zazwyczaj pod koniec września, owoce są dostępne do końca grudnia. Świetnie nadaje się na szarlotkę oraz dżęmy i moszcz.

A więc…smacznego, polecamy nadesłany przez naszą czytelniczkę: Przepis na szarlotkę ekologiczną

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Więcej informacji na temat wspomianych dwóch odmian jabłoni znaleźć można w książce R. Sobieralskiej i J. Pająkowskiego – Tradycyjne Sady Przydomowe wydanej przez Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły.

Przeczytaj o zaletach zdrowotnych dawnych odmian jabłe
.

 

 

Jeśli chcą być Państwo na bieżąco z aktualnościami i artykułami zamieszczanymi na https://biokurier.pl zapraszamy do skubskrypcji newslettera (po lewej stronie u dołu)!
Raz w tygodniu dostarczamy porcji świeżych informacji!

 


 

{jcomments on}
Nowe trendy na rynku ekologicznym ? to temat konferencji organizowanej przez redakcję Biokuriera w ramach najbliższej edycji (15-17 października) Targów Natura Food w Łodzi. Nasi prelegenci przybliżą słuchaczom tematy sprawiedliwego handlu, naturalnej kosmetyki, eko tekstyliów, ekoproduktów dla dzieci. Handlowcy będą mieli okazję dowiedzieć się jak włączyć się w ogólnopolskie kampanie dotyczące zdrowego odżywiania.

Brak postów do wyświetlenia