Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP. Będzie można wędzić tradycyjnie w zgodzie z unijnym prawem

Tradycyjne wędzenie w zgodzie z nowymi przepisami unijnymi jest możliwe a dziennikarze kolejnych mediów powtarzali tą samą informację bez weryfikacji – czytamy w oświadczeniu Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP.

Cytujemy najważniejsze fragmenty oświadczenia:

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP uznaje, że jest to kolejna prowokacja ze strony przeciwników spożywania mięsa wywołana świadomym przekazywaniem nieprawdziwych faktów, wybranym mediom zwykle szukającym sensacji. Powielanie przez kolejnych dziennikarzy tych informacji bez sprawdzenia dokumentu unijnego, wywołały ogólnopolską aferę, wymagającą interwencji premiera (…)

Przy zastosowaniu poprawnej technologii wytwarzania dymu, tzw. zdarzania (niepełnego spalania drewna w dymogeneratorach żarowych, ciernych itp.) w temp. poniżej 400 stopni Celsjusza zawartość benzopirenu w wędzonych produktach nie przekraczała ustawionych obecnie limitów. Jedynie sporadycznie stwierdzano przekroczenia prawdopodobnie związane z zastosowaniem nieprawidłowych procesów wędzenia (rodzajów drewna, temperatury i wilgotności dymu) lub niepoprawnym pobieraniem prób do analizy.
(…)

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

W technicznych warunkach małych zakładów przetwórczych (tradycyjne wędzarnie) jest możliwym spełnienie wymagań unijnych przez prawidłowe prowadzenie procesu wędzenia (sposób wytwarzania dymu, rodzaju użytego drewna, jego wilgotności i dostępu powietrza). Jedynym pozytywnym aspektem tej afery mięsnej jest uświadomienie znacznej części konsumentów niebezpieczeństwa spożywania produktów nieprawidłowo wędzonych, często utożsamianych z produktami tradycyjnymi wysokiej jakości.

Oświadczenie podpisali: Janusz Rodziewicz, prezes Zarządu Głównego SRW RP i prof. Andrzej Pisuła.

To, że „panika” wzbudzana przez media jest przesadzona sygnalizowaliśmy (prawdopodobnie jako pierwsi w Polsce), po konsultacjach z wędzarzami posiadającymi eko certyfikaty i ekspertami, kilka dni wcześniej, w artykule: Czy tradycyjne i ekologiczne wędzone wędliny znikną? 

Będziemy śledzić dalszy rozwój wydarzeń.

oprac. K. Przybylak na podstawie dokumentu: Oświadczenie dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w środkach spożywczych z dnia 9 stycznia 2014 r.

Brak postów do wyświetlenia