Śniadaniowy pasztet z ciecierzycy

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut + czas moczenia i gotowania ciecierzycy
CZAS PIECZENIA: 40-50 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA: dla 4-6 osób

Składniki:

  • 140 g pestek dyni BIO (można pół na pół z pestkami słonecznika)
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 2 marchewki BIO ugotowane, obrane i drobno pokrojone
  • 1 ząbek czosnku zmiażdżony
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + do posmarowania keksówki
  • 250 g ugotowanej ciecierzycy BIO (może być z puszki, suchą należy
  • wcześniej namoczyć na noc)
  • 200 ml przetartych pomidorów BIO
  • 1 łyżka mielonego lnu BIO
  • 1 łyżeczka oregano (u mnie suszone)
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku

 


 

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     


Sposób przygotowania:

Pestki prażymy na suchej patelni i miksujemy w blenderze na średnią grubość

Cebulę, czosnek podsmażamy na oliwie, na złoty kolor

Dodajemy ugotowaną ciecierzycę, marchew, przetarte pomidory, dusimy na średnim ogniu ok. 10 minut, doprawiamy oregano

Powstałą mieszankę rozgniatamy (u mnie blenderem, jak na zupę krem), doprawiamy solą i pieprzem

Keksówkę smarujemy oliwą, oprószamy bułką tartą, przelewamy do niej powstałą masę warzywną i zapiekamy ok. 40-50 minut w piekarniku w temperaturze 190°C (u mnie termoobieg)

Upieczony pasztet wyjmujemy z piekarnika i studzimy w keksówce

Podajemy bardzo dobrze ostudzony!!!, najlepiej na drugi dzień (za wcześnie krojony może się rozpadać)

Wskazówki:

  • Pasztet ma bardzo dobrą konsystencję, nie rozpada się przy krojeniu.
  • Przechowywać w lodówce nawet kilka dni.

Autorka przepisu:

Katarzyna Jankowska
http://mamaalergikagotuje.blogspot.com

Brak postów do wyświetlenia