Wigilijny śledzik w eko sosie pomidorowym z rodzynkami

Składniki:

6-8 płatów solonego śledzia (trudno o zakup śledzia z ekologicznym certyfikatem, najlepiej unikać „tackowych” płatów śledziowych, a kupować świeże /sprawdzać ich wygląd przed zakupem – czy mięso śledziowe nie jest zbyt rozłażące się, co może być sygnałem, iż płat długo pławił się w solance);

4-5 szt. średniej cebuli BIO

150 g rodzynek BIO

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

500 ml przecieru pomidorowego BIO lub 2 puszki pomidorów bez skórki w kawałkach BIO

olej organiczny (słonecznikowy, ryżowy lub z pestek winogron, etc.)

do smaku BIO: szczypta brązowego cukru, sól morska, pieprz.

 

Sposób przygotowania:

Płaty śledziowe musimy przynajmniej dwa razy opłukać zimną wodą i namoczyć na kilka, kilkanaście godzin w misce z wodą w celu „odsolenia”.

Rodzynki, na krótko przed przygotowaniem potrawy, zalewamy letnią, przegotowaną wodą.

Cebule obieramy, myjemy, kroimy w kostkę (niekoniecznie drobną) i wrzucamy na podgrzany olej (oliwę) – będzie nam potrzebna głęboka patelnia, by lepiej łączyć ze sobą składniki. Gdy cebula się poddusi – dorzucamy odsączone rodzynki, a po chwili wlewamy przecier pomidorowy. Doprawiamy szczyptą cukru brązowego, solą i pieprzem.

Płaty śledziowe kroimy w kawałki (wielkość w zależności od uznania, ale lepiej nie przesadzać z minimalizacją) i wrzucamy do pomidorowego sosu. Chwilę zostawiamy na małym ogniu i przekładamy do słoików (po wystudzeniu odstawiamy w chłodne miejsce lub do lodówki).

Naszą wigilijną strawę najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby śledzik mógł się pomacerować w sosie pomidorowym z rodzynkami, „przegryźć” i nabrać odpowiedniego smaku.

Smacznego!
***

Autorka przepisu pani Agnieszka Szeffler – Grudkowska otrzymuje od redakcji Biokuriera nagrodę niespodziankę w postaci książki “Ekologiczne Ziarna Zbóż. Pokarm, lek i kosmetyk”.

Przyślij nam swój przepis! redakcja@biokurier.pl

***

 


Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl

 


Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)

Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!

Brak postów do wyświetlenia