Sielawa w marchewkowo – pomidorowym farszu ekologicznym

Składniki:

ok. 1 kg ekologicznej ryby (może być sielawa, szczupak, okoń – ważne, by ze zrównoważonych połowów pochodziła);
1,5 kg marchewki BIO
3 pietruszki BIO
mały seler BIO
por BIO
700 ml przecieru pomidorowego BIO
cebula (szt. 7-8) BIO
olej bądź oliwa organiczna
przyprawy BIO: pieprz, sól morska, 2 listki laurowe i 3 kulki ziela angielskiego, szczypta cukru nierafinowanego

Sposób przygotowania:

Marchew, pietruszki, selera – obieramy, myjemy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebule i pora obieramy, myjemy i kroimy w kostkę (niekoniecznie drobną). Cebulę i pora wrzucamy na rozgrzany olej/oliwę organiczną, dusimy chwilę i dodajemy starte warzywa (wszystko najlepiej przyrządzać w dużym garze – zwiększa nam to łatwość mieszania składników) – dusimy dalej na średnim ogniu.

 

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     
Do odzielnego (w miarę płaskiego gara lub głębokiej patelni) z gotującą się wodą, wkładamy na 5-7 minut kawałki ryby (wczesniej zaprawionej solą i obficie skropionej sokiem z cytryny) – następnie wyciągamy je i pozbawiamy ości.

 

Do warzyw dodajemy 150-200 ml przegotowanej wody i przecier pomidorowy oraz listki laurowe i ziele angielskie. Tak powstały farsz gotujemy jeszcze przez 4-6 minut na wolnym ogniu; doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą brązowego cukru.

Do wysokiego pojemnika lub ceramicznej miski wykładamy na przemian farsz marchewkowo-pomidorowy i rybę.

Potrawę najlepiej przygotować dzień wcześniej, by ryba mogła lepiej “przetrawić się” z farszem.

Nie należy przesadzać z dodawaniem liści laurowych i ziela angielskiego – są bardzo intensywne i mogą zdominować smak potrawy.

Rybę można oczywiście obtoczyć w jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć – jednak krótko gotując, uzyskamy rybkę mniej kaloryczną i bardziej lekkostrawną, a równie smaczną.

SMACZNEGO!

***

Autorka przepisu pani Agnieszka Szeffler – Grudkowska otrzymuje od redakcji Biokuriera nagrodę niespodziankę w postaci książki “Ekologiczne Ziarna Zbóż. Pokarm, lek i kosmetyk”.

Przyślij nam swój przepis! redakcja@biokurier.pl

***

 


Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl

 


Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)

Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!

Brak postów do wyświetlenia