Sandomierz. Najlepsze sery nagrodzone!

Grand Prix serowego festiwalu w Sandomierzu przyznano Wojciechowi i Hannie Komperdów za oscypka. Wśród nagrodzonych produktów znalazły się także sery z eko certyfikatem.

W kategorii “sery świeże” zwyciężył Sylwester Wańczyk za ser Kamyk Sudecki. Za najlepszy  ser wędzony uznano oscypka W. Komperdy a w kategorii serów długo dojrzewających triumfowało ekologiczne gospodarstwo Ranczo Frontiera za ser owczy Blue i za ser dżersejowy Blue. Wyróżnienie przyznano JSM Jędrzejów za masło.

Skład jury: Adam Chrząstowski (Ancora), Gieno Mientkiewicz (promotor  serów zagrodowych), Roberto Rubino (prezes włoskiego stowarzyszenia Formaggi Sotto il Cielo), Sebastiano Sardo (Slow Food; Eataly –Włochy), Edward Bajko (prezes SM Spomlek)  , Wiktor Szwechowicz (prezes Candia Polska), Giampaolo Gaiarina (Fondazione Edmund Mach), Jacek Szklarek (prezes Slow Food Polska).

W najbliższy weekend odbywa się kolejny serowy festiwal. Tym razem w Lidzbarku Warmińskim.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Sprawdź: Ogólnopolski Festiwal Serów Farmerskich i Tradycyjnych po raz trzeci!

 

Brak postów do wyświetlenia