Składniki:
•3 garstki rukoli z ekologicznych upraw
•1 garść pestek dyni bio
•3/4 szklanki konserwowego (po odsączeniu) zielonego groszku bio
•3 jajka bio ugotowane na twardo
•kapary bio (ok.100g)
•do smaku: sól himalajska różowa
•do polania: 3 łyżki oleju lnianego (nieoczyszczonego) i 2 łyżki oliwy organicznej plus łyżka octu z jabłek
Sposób przygotowania:
Do miski wrzucamy umytą i osuszoną rukolę; dodajemy zielony groszek, kapary i pestki dyni, posypujemy szczyptą soli himalajskiej do smaku – delikatnie mieszamy, dorzucamy pokrojone na duże kawałki jajka i polewamy olejem lnianym, oliwą i octem z jabłek (w proporcjach jw.).
Sałatka doskonała jako dodatek do grillowych specjałów lub jako lekka wiosenno-letnia strawa na późne popołudnie lub kolację.
Smacznego!
zdjęcie (z tel.kom), przepis: Agnieszka Szeffler – Grudkowska