Sałatka kuskus z warzywami bio

Składniki:

300g kaszy kuskus razowej bio
oliwa z oliwek extra vir. bio
4 pomidory bio
1 ogórek bio
1 czerwona papryka bio
1/2 cebuli czerwonej bio
oliwki zielone bez pestek bio
natka pietruszki bio
przyprawy bio: pieprz czarny, pieprz cayenne, sól

Sposób przygotowania:

Kaszę kuskus zalewamy lekko posolonym wrzątkiem, dodajemy łyżkę oleju roślinnego i pozostawiamy pod przykryciem (10-12 min) – następnie, po odlaniu wody, kaszę przelewamy na sicie zimną i odstawiamy do odsączenia.

 

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     
Warzywa dobrze myjemy, oczyszczamy ze zbędnych części i kroimy (w paski, kawałki – jak nam wygodniej) – dodajemy do kaszy, dorzucamy pokrojoną drobno natkę pietruszki, oliwki, skrapiamy 3-4 łyżkami oliwy i doprawiamy do smaku.

 

Sałatka szybka do wykonania, praktyczna (kaszy nie musimy gotować, a skład warzywny możemy zmieniać w zależności od sezonu i dostępności) i bardzo lekkostrawna.

Polecam – smacznego!

 

Autorka przepisu: Agnieszka Szeffler – Grudkowska

 

[Wróć do spisu Eko Sałatek[Wróć do spisu przepisów ]

 


Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody!

Nasz adres: redakcja@biokurier.pl


 

Brak postów do wyświetlenia