Sałata ekologiczna z prażonymi nasionami

Składniki: 500g sałaty roszponki BIO, 1 główka sałaty rzymskiej BIO, 1 główka sałaty dębolistnej, czerwonej karbowanej BIO, 1 główka sałaty masłowej BIO, Garść pestek z dyni BIO, Ziarna sezamu BIO

Miodowo-cytrynowy sos vinegret: 3 łyżeczki łagodnej musztardy BIO, 2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej BIO, 4 łyżki soku z cytryny BIO, 3 łyżki oliwy z oliwek BIO, 2 łyżki oleju lnianego BIO, 2 łyżki oliwy aromatyzowanej cytryną BIO, 3 łyżki płynnego miodu BIO, Szczypta soli i pierzu

Ekologiczne sałaty umyć i wysuszyć w wirówce do sałaty. Poszarpać i wymieszać w misce. Pestki dyni i sezamu uprażyć na gorącej patelni, dokładnie mieszając lub podrzucając, aby się nie przypaliły. Pestki dyni będą gotowe, gdy przestaną delikatnie strzelać. Ziarnami posypać sałaty.

Przygotować sos winegret. Włożyć wszystkie składniki do słoika: musztardy, sok z cytryny, miód, oliwy i oleje, przyprawy, zakręcić, wstrząsnąć i powstałym gęstym sosem polać sałaty w misce lub bezpośrednio na talerzu.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Oliwę aromatyzowaną np. cytryną, czosnkiem lub bazylią można zrobić samodzielnie, wrzucając do dobrej jakości BIO oliwy np. wyparzoną i posiekaną skórkę z BIO cytryny, starty lub pokrojony w kostkę czosnek (kilka ząbków) lub posiekane świeże liście bazylii. Oliwę z dodatkami wystarczy pozostawić na kilka dni, aby nabrała aromatu.

[Wróć do spisu Eko Sałatek[Wróć do spisu przepisów ]

 


Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody!

Nasz adres: redakcja@biokurier.pl

 


 

Brak postów do wyświetlenia