Teraz czytasz...
Rzodkiewki – jakie witaminy zawierają i dlaczego warto je jeść?
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Rzodkiewki – jakie witaminy zawierają i dlaczego warto je jeść?

Avatar photo

Rzodkiewki pochodzą najprawdopodobniej z Chin. Jej smak doceniali już Egipcjanie, a w średniowieczu uchodziła za środek wpływający na jasność umysłu i regulujący trawienie. Popularność zawdzięcza oryginalnemu smakowi oraz atrakcyjnemu wyglądowi. A za co dziś ją doceniamy? I jakie są witaminy w rzodkiewce? Przeczytajcie!

Rzodkiewki. Skąd pochodzą?

Rzodkiewki to warzywa korzeniowe, choć jako jedyne w tej grupie są rośliną jednoroczną. Uważa się je za skarłowaciałą formę rzodkwi.

Jaki piersi hodowali je Egipcjanie, bo były przysmakiem faraonów. Do Europy sprowadzili je Rzymianie, a XIII wieku zaczęła być uprawiana w Niemczech, skąd pojawiła się w Polsce.

→ Przeczytaj również: Jak sadzić pomidory?

Dziś rzodkiewki to nowalijki, które kiedy pojawiają się na targu, zwiastują pojawienie się wiosny. Dobrze współgrają smakowo z sałatą, pomidorami, ogórkiem i szczypiorkiem, stąd stanowią składnik smacznych i pożywnych kanapek. Można też przygotować z nich chłodnik, a także dodawać je starte lub pokrojone do surówek i sałatek.

Uprawa rzodkiewki nie jest wymagająca (urośnie początkującym rolnikom nawet w doniczce na balkonie). Odmian rośliny jest wiele: różnią się ostrością smaku, wielkością, kształtem i kolorem. Spotykamy więc rzodkiewkę czerwoną, czerwono-białą, a nawet czarną i białą w kształcie kuli, walca lub stożka.

Warto pamiętać, że warzywo to lub stanowiska słoneczne, a mała ilość światła nie sprzyja prawidłowemu wzrostowi części podziemnej. Plon zbierzemy bardzo szybko, już nawet po ok. 4 tygodniach od siewu. Nie wymaga nawożenia. Przy sadzeniu trzeba zachować odległości między nasionami (3-5 cm).

pęczek rzodkiewki wyrwany z ziemi

Rzodkiewki: jakie mają właściwości?

Jest bardzo dobrym źródłem witaminy C. Zawiera niewielkie ilości witaminy B1, B2 i PP oraz takich składników mineralnych jak żelazo, wapń, siarka, fosfor, magnez, miedź i mangan.

Zawartość żelaza, miedzi i manganu ma korzystny wpływ na procesy krwiotwórcze w organizmie. Dlatego rzodkiewki są polecane osobom cierpiącym na niedokrwistość. Charakterystyczny ostry smak warzywa nadaje olejek goryczkowy, który zawiera siarkę i działa pobudzająco na układ trawienny, zwiększa apetyt. Równocześnie obniża nadmiar kwasów w żołądku, zapobiega niestrawności i likwiduje zgagę. Ale uwaga: nie służy osobom, które zmagają się z chorobą wrzodową żołądka, dwunastnicy czy zapaleniem wątroby i nieżytem jelit.

Rzodkiewka pobudza wydzielanie żółci oraz działa bakteriobójczo w stosunku do obecnych w przewodzie pokarmowym mikroorganizmów.

O rzodkiewkach, z racji ich niewielkiej kaloryczności, powinny pamiętać również osoby z nadwagą. 100 g rzodkiewek (7 średnich sztuk) dostarcza tylko 14 kcal. Ma też niski indeks glikemiczny (IG = 32).

Jadalne są też liście rzodkiewki, które można dodać do zielonego koktajlu lub dodać do sałatki.

Jak przechowywać rzodkiewki?

Najsmaczniejsze są świeżo zerwane, bo są to warzywa, które szybko więdną i stają się gąbczaste. Nie nadają się do mrożenia. Aby dłużej zachować ich świeżość, należy więc zachować cały pęczek, a następnie włożyć go liśćmi do wody, tak, aby wystawały tylko korzenie.

Jakie wartości ma rzodkiewka (kuracje naturalne)?

Nacieranie wyciągami i nalewkami z rzodkiewki miało łagodzić bóle reumatyczne i nerwobóle. Uważano też, że skutecznie zapobiegają zakażeniom pasożytami, a u kobiet karmiących wzmagają laktację.

Znawca roślin leczniczych Witold Poprzęcki zaleca przy kaszlu, zaflegmieniu płuc, nieżycie jelit lub biegunce zażywanie soku z 10-20 dag rzodkiewki z miodem (najlepiej miodem ekologicznym). Można też zjadać je całe, nieobrane, niesolone. Poleca jeść je wraz z 2-centymetrowym ogonkiem liściowym, gdzie koncentracja witamin jest największa.

Radzi równie przykładanie na bolące miejsca rozgrzewających okładów z utartych rzodkiewek.

pęczek rzodkiewki

Przepisy na dania z rzodkiewką

Rzodkiewka w śmietanie

Składniki:

  • pęczek rzodkiewek
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz
  • pęczek koperku

Sposób przygotowania:

  • Rzodkiewki pokrój na pół plasterki.
  • Zalej wrzątkiem i zostaw na 3 minuty.
  • Rozpuść masło, dodaj odcedzone rzodkiewki i podsmażaj na maśle ok. 5 minut.
  • Koperek posiekaj drobno i dodaj do rzodkiewek.
  • Dodaj śmietanę i wymieszaj.

Rzodkiewki faszerowane twarożkiem, szynką i szczypiorkiem

Składniki:

  • 10 rzodkiewek
  • pęczek szczypiorku
  • 4 cienkie plasterki szynki
  • 100 g białego twarożku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  • Rzodkiewki przekrój na pół i delikatnie wydrąż środek.
  • Szczypiorek i szynkę posiekaj drobno.
  • Dodaj twaróg, sól, pieprz i dobrze wymieszaj.
  • Gotowym twarożkiem napełniaj rzodkiewki i przykryj jej drugą częścią.

Autorką przepisów jest Katarzyna Kosmala, autorka książki „Ziołowe smaki”.

Rzodkiewki faszerowane twarogiem

→ Zobacz przepis na owsiankę z rzodkiewką

Kiełki rzodkiewki – zapewnij sobie witaminy przez cały rok!

Kiełki rzodkiewki to prawdziwa witaminowa bomba. I do tego można je wysiewać w warunkach domowych przez cały rok. Stanowią bogaty zbiór witamin: A, C, B, H. Zawierają ponadto kwasy omega-3, błonnik pokarmowy, siarkę (budulec skóry, włosów i paznokci), potas, magnez. Są niskokaloryczne, można je dodawać do:

  • sałatek,
  • twarożków,
  • sosów,
  • zup,
  • kanapek.

Kiełki mają właściwości:

  • dezynfekujące,
  • moczopędne,
  • przeciwzapalne.

Są wskazane przy anemii, schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Podnoszą odporność organizmu. Pozytywnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci (przeczytaj jak naturalnie dbać o paznokcie)

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.