Ryż biały i brązowy – jak przygotować, walory odżywcze, przechowywanie

W kolejnym odcinku Eko Akademii Kulinarnej skupiamy się na przygotowaniu do spożycia  ziaren ryżu zarówno białego (najpopularniejszego w polskiej kuchni) jak i niedocenianego, a bardziej odżywczego ryżu brązowego (niełuskanego).

Przechowywanie:

Ryż łatwo chłonie wilgoć, więc najlepiej trzymać go w suchych pojemnikach w chłodnym i ciemnym miejscu. W odpowiednich warunkach można go przechowywać bardzo długo. Krótszą datę przydatności do spożycia, bo około 6 miesięcy, ma ryż brązowy. Wszystko przez zawartość oleju w ziarnach (może on zjełczeć). Ugotowany w lodówce może spędzić do 6 dni, w zamrażarce 5 miesięcy (szczelnie zapakowany).

Przygotowanie:

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Skupiamy się tu na przygotowaniu do spożycia  ziaren ryżu białego  najpopularniejszego w polskiej kuchni oraz niedocenianego, a bardziej odżywczego ryżu brązowego (niełuskanego).

Przed gotowaniem ziarna warto opłukać pod zimną, bieżącą wodą.

Ryż biały gotujemy w lekko osolonej wodzie w proporcji 1:2, na średnim ogniu. Przykrywamy i nie mieszamy podczas gotowania. Najlepiej jeśli mamy ganek z grubym dnem, bo taki lepiej rozprowadza temperaturę i utrzymuje ją. Po około 10 minutach przechylając go sprawdzamy, czy na dnie została jeszcze woda (lepiej, jeśli nie ma lub jest jej mało). Garnek możemy już odstawić i po kolejnych 20 minutach ryż jest gotowy. Będzie się nadawał do jedzenia nieco szybciej, jeśli odstawione naczynie owiniemy ręcznikiem, który utrzyma ciepło.

Ziarna ryżu brązowego gotuje się nieco dłużej, bo nie są pozbawione zewnętrznej osłonki, jak ryż biały. Zajmuje to nawet do 30 minut. Warto jednak się skusić, bo ma więcej wartościowych składników niż biały.

Ryż – Wartości odżywcze w 100 g:

 

 

Wartość energetyczna

 

182 kcal ryż brązowy

119 kcal ryż biały

 

 

Białko

 

3,4

2,6

 

 

Węglowodany

 

40,7

28

 

 

Tłuszcze

 

1,4

0,1

 

 

Gluten

 

nie zawiera

nie zawiera

 

 

IG (indeks glikemiczny)

 

55

87

 

 

 

Zastosowanie:

 

Każda z odmian ryżu ma nieco inne właściwości i różni się smakiem, więc mogą one stanowić podstawę wielu potraw zarówno słodkich, jak wytrawych. Nie ma wielkiej wartości odżywczej, a jednak sprawdza się w risotto (arborio), sałatkach, sycących zapiekankach z mięsem lub bez, daniach kuchni hinduskiej (basmati), z jabłkami i cynamonem (jaśminowy), jest niezbędny w tak ostatnio polubianym w Polsce sushi (krótkoziarnisty).

 

Przepisy na potrawy z ryżu BIO

 

Przeczytaj także:

 

oprac. Małgorzata Górska

fot. www.sxc.hu

 

Zachęcamy do przysyłania nam Własnych przepisów!

144 kcal biała gotowana

343 kcal biała Jaś

88 kcal biała konserwowa

97 kcal szparagowa

8,6

21,2

3,6

2,9

25,4

62,3

17,2

10,3

0,9

1,7

0,1

6,9

nie zawiera

nie zawiera

nie zawiera

nie zawiera

35

 

 

71

Brak postów do wyświetlenia