Ruszyła elektroniczna baza preferencji eko konsumentów

 Jakie jabłka smakują konsumentom, na co zwracają przy wyborze salami a co jest dla nich ważne gdy kupują jogurt eko? Za co cenią smak żywności ekologicznej, a co im nie odpowiada? – odpowiedź na te pytania znaleźć można korzystając z systemu OSIS, który dostępny jest od wczoraj.

 

Organic Sensory Information System (OSIS) to informatyczny system, w którym zgromadzone będą informacje o walorach sensorycznych żywności ekologicznej oraz preferencjach konsumenckich. Informacje zawarte w OSIS dotyczą sześciu grup produktowych: jabłko, salami, jogurt, oliwa, sos pomidorowy, ciasteczka i dostępne są w sześciu językach: niemieckim, włoskim, polskim, holenderskim, angielskim i francuskim.

Dla każdego z produktów przebadano preferencje konsumenckie, w których porównywano oceny i opinie konsumentów (tych, którzy żywność ekologiczną jedzą: bardzo często, czasami lub rzadko) na temat produktów ekologicznych i konwencjonalnych.

Analizowano także wpływ etykiety i zawartych na niej informacji na opinie kupujących. Przebadane zostały także europejskie regulacje dotyczące żywności ekologicznej i ich wpływ na ostateczny smak produktów z certyfikatem BIO.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Jak uzyskać informacje zgromadzone w systemie OSIS? Wystarczy wejść na stronę internetową www.osis.ecropolis.eu. Informacje zaprezentowane są wielowarstwowo. Najpierw otrzymujemy ogólny rys preferencji konsumentów.

Jeżeli potrzebujemy więcej informacji możemy poszukać obszerniejszych analiz w specjalnie przygotowanych „Fact Sheets”.

Używanie OSIS jest bardzo proste, o czym przekonać mogli się m.in. uczestnicy szkolenia „Uwolnij zmysły konsumenta”, które odbyło się w trakcie ubiegłorocznych Targów Natura Food.

Badania konsumenckie, których wyniki zaprezentowane zostały w ramach OSIS  przeprowadzono w ramach finansowanego ze środków finansowych 7 Programu Ramowego Unii Europejskiej, trwającego trzy lata projektu ECROPOLIS – Organic Taste.

W przedsięwzięciu tym wzięło udział 20 partnerów z 6 krajów Europy. Uczestnikami przedsięwzięcia były małe i średnie przedsiębiorstwa, zrzeszenia przedsiębiorców oraz naukowe jednostki badawcze. Polskę reprezentowały: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, firma TAST oraz Oddział Kujawsko – Pomorski Stowarzyszenia Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi Ekoland.

Przeczytaj więcej n.t. projektu ECROPOLIS – Organic Taste:


Już wkrótce więcej szczegółowych artykułów na temat informacji zawartych w systemie OSIS.

Przeczytaj więcej informacji n.t. BADANIA NAUKOWE dotyczące żywności ekologicznej

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Brak postów do wyświetlenia