Rusza kampania „Zostawcie w spokoju dobrą żywność”

 

Związek Przedsiębiorców i Pracodawców wraz z przyjaciółmi i współpracownikami ogłosił rozpoczęcie kampanii „Zostawcie w spokoju dobrą żywność”, która jest wyrazem sprzeciwu wobec dyskryminacji polskich rolników, przedsiębiorców wykorzystujących tradycyjne receptury, restauratorów oraz amatorów „swojskiej” żywności.

Inicjatorzy Kampanii są przeciwni kolejnym regulacjom ograniczającym wolność produkowania i sprzedaży produktów regionalnych i tradycyjnych, takich jak sery, wędliny, przetwory owocowe, pieczywo, czy dziczyzna i chcą doprowadzić do likwidacji dyskryminacyjnych przepisów.

– Na skutek radosnej twórczości kolejnych rządów, niezależnie od ich politycznego koloru, milczkiem, armia urzędników napisała nam prawo, które zabrania wytworzenia i sprzedaży słoika powideł śliwkowych w gospodarstwie rolnika – mówi Zbigniew Kmieć, szef kuchni w Kafe Zielony Niedźwiedź. I jak dodaje, nie ma ogóle mowy, żeby takie powidła stanęły na półce sklepowej. Nie ma mowy, by poza targami pochwalić się nimi za granicą.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Serowarzy, masarze, rolnicy, czy piekarze potrzebują swobody i wolności produkowania, dlatego rozpoczynamy Kampanię, której celem jest uchylenie bezsensownych przepisów i przywrócenie legalności sprzedaży produktów przez rolników i małych producentów bezpośrednio do konsumentów, m.in. na podstawie świadectwa weterynaryjnego.

Jak przekonuje Cezary Kaźmierczak, Prezes ZPP – Polskim rolnikom, polskim drobnym producentom potrzebny jest nowy pakiet Wilczka. I dodaje – – Będziemy dążyli do wyeliminowania z polskiego prawodawstwa ograniczeń działalności gospodarczej przekraczających wymagania UE (EU + 0).

Inicjatorzy Kampanii: Justyna Adamczyk (Manager, Cook it Raw), Aleksander Baron (Kucharz, Restauracja Solec 44), Maciej Barton (Ponadregionalne Centrum  Dziedzictwa Kulinarnego), Adam Chrząstowski (Kucharz, restauracja Ancora), Cezary Kaźmierczak (Prezes, Związek Przedsiębiorców i Pracodawców), Zbigniew Kmieć (Kucharz, Kafe Zielony Niedźwiedź), Gieno Mientkiewicz (Sery Polskie) i Marek Sztark (Członek Zarządu SlowFood Polska) podpisali inicjujący kampanię Manifest, którego pełna treść jest dostępna na stronie www.zostawcie.pl.

Również na tej stronie można podpisać Apel do polityków i w tej sposób wesprzeć Kampanię.

– Przygotujemy rozwiązania prawne, które zlikwidują wrogie dobrej żywności przepisy i umożliwią polskim rolnikom i producentom działanie na takich samych warunkach, na jakich działają ich zachodni konkurenci. Zorganizujemy akcje nacisku obywatelskiego na polityków, żeby proponowane rozwiązania stały się obowiązującym prawem – powiedział Cezary Kaźmierczak, prezes ZPP.

źródło: Związek Przedsiębiorców i Pracodawców

Komentarz redakcyjny

Coś drgnęło. O krępujących małych przetwórców i rolników przepisach mówi się coraz częściej w coraz większej ilości miejsc. Kibicujemy kolejnej inicjatywie w tym zakresie. Z pewnością warto, aby w tej sprawie współpracowały wszystkie zainteresowane środowiska. Niedawno na problem, po raz kolejny, zwrócili uwagę rolnicy podczas protestu w Szczecinie (czytaj: Rolnicy chcą prawa do sprzedaży gospodarskich produktów ), nad zmianami prawa w zakresie sprzedaży bezpośredniej pracuje również Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej (więcej konkretów wkrótce). Podobne działania prowadzi również Fundacja Partnerstwo Dla Środowiska. Obyśmy doczekali się sukcesu. (kp)

Brak postów do wyświetlenia