Rozgrzewające eko herbatki owocowe i ziołowe na zimę

Najprostszym środkiem pomocnym przy początkach przeziębienia, a także silnym wychłodzeniu organizmu, bywa pijanie ciepłych napojów, zwłaszcza herbatek ziołowych i owocowych bogatych w śluzy, witaminy oraz substancje napotne.
Takie herbatki zawsze warto pić gorące (uważając by się nie poparzyć), słodzić miodem i popijać małymi łykami.

 

Jeżeli chcemy maksymalnie zwiększyć efekt rozgrzania, warto równocześnie (zwłaszcza wieczorem – przed snem) moczyć stopy przez kilkanaście minut w miednicy z bardzo ciepłą wodą. Rozgrzewające herbatki ekologiczne bez problemu znajdziemy w pobliskim sklepie z eko żywnością. Można je także przyrządzić samodzielnie.

 

Rozgrzewające herbatki ekologiczne zazwyczaj mają w swoim składzie różnorakie owoce leśne: dziką różę, dziki bez, berberys, rokitnik, kwiat lipy, owoce malin czy też melisę. Do herbatek dodać można odrobinę rozgrzewających przypraw korzennych np. goździków, imbiru, cynamonu, anyżu. Cennym uzupełnieniem może być koper włoski.

 

Herbatki warto po odcedzeniu dosładzać łyżką lub łyżeczką miodu lipowego lub wielokwiatowego. Gorący napój pić łykami w zależności od wieku, od ćwierć do całej szklanki, trzy albo cztery razy dziennie.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

W razie jednorazowego silnego wychłodzenia można wypić po przyjściu do domu od razu większą porcję herbaty. Taką większą porcję warto również  wypić wieczorem przed snem. Wtedy będzie ona miała silniejsze działanie napotne.

 

Domowa rozgrzewająca herbatka ziołowa

Herbatki można sporządzać z łyżeczki kwiatów lipy lub listków melisy, z łyżeczki rozdrobnionych owoców leśnych oraz łyżeczki malin.

Całość zalewamy 1,5 szklanki wrzątku i odstawiamy na kilka minut. Po odcedzeniu słodzimy miodem. Ziół korzennych oddajemy odrobinę do smaku np. na półtora szklanki wrzątku 2-5 goździków.

Z podanych wyżej składników można (owoce i zioła brać w równej proporcji, warto jednak by zawsze były w mieszance lipa i owoce malin) wykonać własną domową mieszankę rozgrzewającą.

Wtedy zalewamy kopiastą łyżkę ziół szklanką wrzątku. Odstawiamy na kilka minut. Herbatkę można uzupełnić o przyprawy korzenne (jeżeli je lubimy) oraz sok z cytryny lub sok owocowy np. z czarnej porzeczki.

Przy chrypce

Jeżeli dokucza nam chrypa będąca skutkiem przeziębienia, wtedy warto pić gorące herbaty ziołowe z babki lancetowatej albo szerokolistnej, osłodzone miodem lipowym lub wielokwiatowym. Trzy kopiaste łyżeczki ziela zalać trzema szklankami wrzątku. Odstawić pod przykryciem na około 5 minut.

Odcedzić i podzielić na trzy równe porcje. Każdą dosłodzić łyżeczką miodu. Gorącą herbatę pić łykami, powoli rano, w południe  i wieczorem. W podobny sposób kurować się można herbatą z liści podbiału.

Herbatki dla maluchów

Dla dzieci w początkach przeziębienia, wychłodzeniu, chrypce najbardziej polecała medycyna ludowa słodzoną miodem herbatkę z lipy albo lipy i owoców malin. Wystarczy pół łyżki kwiatów lipy i łyżeczkę malin zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut pod przykryciem.

Napar  zawiera wiele dobroczynnych sluzów i jest smaczny. Wykazuje też silne dzianie rozgrzewające i napotne . Najkorzystniej pić go wieczorem przed snem.

Zastosowanie zaś herbatki lipowej bywa podobne jak herbatek z podbiału i babki. Dorośli mogą pić herbatki silniejsze z łyżki albo nawet malej garstki kwiatów lipy. Można też przygotowywać silniejsze herbatki z lipy i owoców malin (najlepiej leśnych) i pić je przed snem.

Herbatki warto dosładzać miodem. Zamiast owoców malin można używać eko soku malinowego.

Inne sposoby na rozgrzanie



Bardzo dobrym środkiem rozgrzewającym w medycynie ludowej było zawsze gorące mleko z odrobiną  masła, miodu. Dobroczynne bywa równie picie napojów miodowych. Sporządza się je bardzo prosto.

Do podgrzanego i wystudzonego wrzątku, dodać łyżkę miodu i sok z całej cytryny. Pić powoli, łykami.

Można również pić gorące napoje sokowo-miodowe. Sporządza się je z wystudzonego nieco  wrzątku oraz soków owocowych domowej roboty. Brać po kilka łyżek na szklankę wody soku malinowego lub z czarnej porzeczki, dzikiej róży. Dosłodzić łyżką lub łyżeczką miodu.

Zbigniew Przybylak


Szukasz więcej informacji o zaletach zdrowotnych żywności ekologicznej? Sprawdź dział ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA

Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Brak postów do wyświetlenia