Rolnictwo ekologiczne w świętokrzyskim

 1343 gospodarstwa ekologiczne działają na terenie województwa świętokrzyskiego. Część z nich eksportuje plony do Niemiec, inne stawiają na agroturystykę i sprzedaż żywności ekologicznej turystom.
Według szacunków Mariana Szałdy z Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach towarowych gospodarstw ekologicznych eksportujących do Niemiec jest około 100-150 i zajmują się przede wszystkim ekologiczną uprawą owoców i warzyw. Według opinii Mariana Szałdy nie mają większych problemów ze zbytem.

 

W województwie świętokrzyskim działają także ekologiczne gospodarstwa agroturystyczne, które żywność ekologiczną i poznanie realiów ekologicznego gospodarowania prezentują jako atrakcję turystyczną.  Niektórzy rolnicy ekologiczni decydują się także na samodzielne gospodarskie przetwórstwo.

W mniejszych gospodarstwach ekologicznych bardzo często wytwarza się żywność na własne potrzeby.

Istnieją też takie gospodarstwa ekologiczne, które  „przestawiły się” wszystkim ze względu na wyższe dopłaty, zazwyczaj obejmują one łąki.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Przeciętna wielkość ekologicznego gospodarstwa w województwie świętokrzyskim to  10-20 ha.

Przeczytaj nasze opisy gospodarstw ekologicznych z różnych rejonów Polski:
Tam gdzie powstają kozie eko sery
Żywność ekologiczna z gospodarstwa w Maszkowie k. Krakowa

 

Źródło: Onet.pl / pap

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Brak postów do wyświetlenia