Rolnictwo ekologiczne poprawia jakość wody!

Według francuskich badań z 2004 r. 51% wód gruntowych oraz 96% potoków jest zanieczyszczonych pestycydami. Problemem jest też irygacja. Tamtejsza administracja uznała, że zasady rolnictwa ekologicznego pozwalają chronić zasoby wodne gdyż ograniczają dopływ niepożądanych substancji.

– Płodozmian poprawia retencję wody w glebie a zielone nawozy zapobiegają erozji. Nawozy z obornika uwalniają azot, ale stopniowo, a nie nagle jak ma to miejsce w przypadku nawozów sztucznych – przekonuje Frederic Seguret, ekspert z francuskiego Ministerstwa Rolnictwa. Zanieczyszczenie wody stało się poważnym problemem w rejonach słynnych francuskich uzdrowisk. Właśnie tam postanowiono promować rolnictwo ekologiczne, aby zmienić tą sytuację.

Władze uzdrowiskowej gminy Lons  Le  Saunier rozpoczęły wspieranie rolnictwa ekologicznego poprzez wprowadzenie obowiązku zawierania 15% bio produktów (oraz 100% pieczywa). – Program powiódł się nie tylko pod względem środowiskowym, ale także ekonomicznym. Obecnie koszt oczyszczania wody wynosi 0,01 Euro za metr sześcienny, gdyby nie wprowadzono programu, wyniósłby 0,25 E – tłumaczy Frederuc Seguret. – Podobną akcję zainicjowano w 1994 r. w Perrier, rejonie słynącym z mineralnej wody butelkowanej. Lokalne władze rozpoczęły promowanie produkcji ekologicznego wina. Wbrew pozorom, mimo wyższej ceny, łatwiej je sprzedać dlatego nie potrzeba było żadnych dotacji – realia rynkowe były dla plantatorów wystarczającym bodźcem do przestawienia się na BIO – kontynuuje ekspert. Obecnie problemy z wodami gruntowymi zniknęły, a w 1/3 pobliskich terenów rolniczych objęta jest certyfikacją ekologiczną. Kolejny region, w którym skutecznie podniesiono jakość wód gruntowych wykorzystując rolnictwo ekologiczne to Vittel (także słynące z wody mineralnej). -Pod koniec lat 80 gwałtownie wzrósł poziom azotanów w tamtejszych wodach. W 1992 rozpoczęto zachęcać rolników do przestawienia się na ekologiczne metody gospodarowania. Poziom azotanów zmniejszył się do bezpiecznych ilości. W tym wypadku koszt programu był wysoki (1,52 E na m3), ale woda Vittel sprzedawana jest w cenie ok. 1000 Euro za m3 – wyjaśnia Frederic Seguret. -Rolnictwo ekologiczne może być wykorzystywane jako stosunkowo tania metoda zachowania jakości wód – podsumowuje.

Frederic Seguret był gościem tegorocznej edycji seminarium Dobre Żniwa.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     
 Karol Przybylak

 

Brak postów do wyświetlenia