Retrowarzywa – odkryj zapomniane jarzyny na nowo

Dla jednych to już podstawowe składniki menu, dla innych bardzo egzotycznie brzmiące nazwy, za którymi niekoniecznie kryje się coś konkretnego. Jarmuż, skorzonera, rabarbar, pasternak, brukiew, burak oraz topinambur. To właśnie te warzywa wzięli na warsztat Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz. Retrowarzywa to 105 oryginalnych przepisów z wykorzystaniem wspomnianej wcześniej siódemki.

Receptury inspirowane są nie tylko tradycyjną kuchnią polską, ale także kuchniami innych rejonów świata. Zdecydowana większość potraw jest wegetariańska, ale autorzy od czasu do czasu proponują coś także dla mięsożerców.

”Ta książka powstała z miłości do warzyw i jest skierowana do tych, którzy chętnie próbują nowości na swoim talerzu – inspirujemy do przyrządzania dla siebie czy też swoich bliskich całkiem nowych dań z wykorzystaniem zapomnianych jarzyn. Poza walorami smakowymi są one bardzo zdrowe, zawierają one mnóstwo potrzebnych nam wartości odżywczych – piszą autorzy (którzy na co dzień redagują bloga gotowaniezpasja.pl) we wstępie i trudno się z nimi nie zgodzić.

Książka podzielona jest na 7 rozdziałów. Oprócz przepisów na poszczególne warzywa, otrzymujemy również porcję informacji na temat właściwości odżywczych poszczególnych jarzyn. Wszystkie przepisy zaprezentowane są w bardzo przejrzysty sposób. Już na wstępie mamy określony stopień trudności, czas przygotowania potrawy, liczbę porcji. Łatwo wyszukać także dania wegetariańskie. No i zdjęcia… ich nie sposób pominąć milczeniem bo są znakomite.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Przykładowe potrawy, które przyrządzicie z książką „Retrowarzywa”: makaron buraczany z jeżynami oraz smażonymi kurkami, czekoladowe risotto na mleku z pieczonym rabarbarem i dynią na piwie gryczanym, polska margherita – pizza z jarmużowym pesto ze świeżymi pomidorami i kozim serem, placki ziemniaczane z tartą skorzonerą oraz sosem ze szpinaku i niebieskiego sera z grillowaną gruszką, camembert w panierce orzechowej na puree pasternakowo – gruszkowym. Mniam, mniam!

Świetna pozycja, zarówno do własnej kuchni, a także na inspirujący, prozdrowotny prezent 😉

WYDAWNICTWO: SAMO SEDNO 

LICZBA STRON: 240

FORMAT: 20,5 X 27,2

OPRAWA: TWARDA

Kup książkę Retrowarzywa na czytajwkuchni.pl za 44,93 zł (zamiast 59,90 zł) i zyskaj gratis efektowny stojak na książki kucharskie (promocja trwa do 15 lipca 2016).

Brak postów do wyświetlenia