Radawa. Żywność ekologiczna jako lek

W Radawie k. Jarosławia (woj. podkarpackie) od 12 lat istnieje niezwykła placówka – Ośrodek Profilaktyczno-Rehabilitacyjny im. o. Pio, w którym choroby cywilizacyjne leczy się podając jako jedyne leki…. owoce i warzywa z upraw ekologicznych

Potwierdza się tu skuteczność diety dr Ewy Dąbrowskiej z Gdańska, która jest konsultantem tej lecznicy. Cierpiący na tak częste dolegliwości, jak nadciśnienie, nadwaga, choroby układu trawiennego, miażdżyca, choroba wieńcowa, cukrzyca II typu, wysoki cholesterol, przewlekłe zapalenie stawów, podatność na infekcje, zespół jelita nadwrażliwego, zaparcia, poddawani są kuracjom, w jakich podstawowym czynnikiem leczniczym jest niskokaloryczna dieta złożona z owoców i warzyw.

Składnikami surówek i innych dań są przede wszystkim: marchew, burak, seler,  pietruszka, chrzan, kapusta, brokuł, kalafior, cebula, czosnek, por, ogórki, kabaczek, dynia, pomidor, papryka, jabłka, grapefruit, cytryna. Krajowe owoce i warzywa dostarczane są z gospodarstw ekologicznych. Nie zawierają toksyn, a zapewniają niezbędne składniki odżywcze. Oczyszczony i wzmocniony w ten sposób organizm sam pokonuje choroby.

Ważne w przywracaniu zdrowia są także ruch i leczniczy mikroklimat. Radawa jest położona w sercu dużych kompleksów leśnych. Walory uzdrowiskowe tej miejscowości zostały potwierdzone już w XIX wieku. Spokój i kontakt z leśną przyrodą wzmacniają efekt ozdrowieńczy.

Wcześniej, w ubiegłych wiekach, przywracanie zdrowia przez odżywianie owocami i warzywami stosowano m.in. w lecznicach sławnych lekarzy Apolinarego Tarnawskiego w  Kosowie  i Maxymiliana Bircher-Bennera w Zurychu (Szwajcaria).

(KK)

W Radawie k. Jarosławia (woj. podkarpackie) od 12 lat istnieje niezwykła placówka – Ośrodek Profilaktyczno-Rehabilitacyjny im. o. Pio, w którym choroby cywilizacyjne leczy się podając jako jedyne leki…. owoce i warzywa z upraw ekologicznych