Zupa z fasoli mung z ogórkami kiszonymi [przepis]

Połączenie egzotyki z kuchnią rodzimą? Dlaczego nie! Takie połączenie smaków pomoże stworzyć wyjątkowe danie, idealne na mroźny dzień.

W polskich domach fasola mung nie gości zbyt często. Chętniej sięgamy po nasze rodzime warzywa, równie pyszne i zdrowe. Nie zamykamy się jednak na nowości, chętnie tez eksperymentujemy. Fasola mung daje ku temu wiele możliwości. Najczęściej wykorzystuje się ją w kuchni wietnamskiej i chińskiej.

Strączki – smaczne, zdrowe i odżywcze. Które z nich są dla nas najcenniejsze? 

Interreg ogłoszenie | Biokurier

Fasola mung zawiera bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka. Jej kiełki są niezwykle zdrowe: mają mnóstwo witamin (zwłaszcza A, C i E) oraz soli mineralnych. Mają zdolność usuwania toksyn z organizmu.

Nasiona fasoli mung mają delikatny smak. Dodaje się je do zup, sosów i sałatek.

Zupa z fasoli mung z ogórkami kiszonymi – jak ją przygotować?

Składniki:

  • 3-4 średnie ogórki kiszone,
  • 0,5 litra wody z ogórków kiszonych,
  • 400 g fasoli mung,
  • pęczek koperku,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 2 l wywaru roślinnego (na garnek 5 l),
  • kurkuma, zioła prowansalskie, majeranek, sól, pieprz, kminek.

Sposób przygotowania:

Namaczamy fasolę mung na 12 h przed przyrządzeniem, następnie gotujemy do miękkości (solimy na końcu gotowania). Do garnka wlewamy wywar roślinny, ugotowaną fasolę mung, pokrojone w kostkę ogórki kiszone oraz wodę z ogórków. Dopełniamy garnek wodą. Dodajemy posiekany czosnek (po posiekaniu niech poleży z 10-15 min przed dodaniem do zupy), koperek oraz przyprawy. Całość gotujemy ok. 30 min na małym ogniu.